szerző:
hvg.hu

Hiába tűrik jól a hőséget és a szárazságot az Afrikában honos majomkenyérfák, a klímaváltozást így is megsínylik. Az elmúlt 12 évben hirtelen pusztultak el a legmagasabb és a legöregebb majomkenyérfák a kontinensen.

Hatalmas méretűre tudnak megnőni (kerületük elérheti a 30-40 métert is, magasságuk szintén több tíz méteres lehet), és tekintélyes kort tudnak elérni, megélhetik akár a 3000 évet is. Éppen ezért tragikus, hogy több afrikai baobabfa, azaz majomkenyérfa pusztult el az elmúlt években. Dél-afrikai egyetemek kutatói, valamint román és amerikai tudósok feltételezése szerint a fákkal nem kártevők, nem egy járvány végzett, hanem a klímaváltozás.

A fák halálának oka "legalább részben az éghajlatváltozás, ami Afrika déli részét különösen érinti" – fogalmazott Adrian Patrut, a romániai Babeș–Bolyai Tudományegyetem munkatársa, a kutatócsoport vezetője. "Mindenesetre további kutatás szükséges a jövőben azért, hogy ezt az állítást alátámasszuk vagy megcáfoljuk."

A kutatók 2005 óta tanulmányozzák a kontinens déli részén élő ősi fákat, így vették észre, hogy különös módon a 13 legöregebb majomkenyérfából 8, valamint a 6 legmagasabból 5 elpusztult rövid időn belül, többségüknek a törzse is elhalt. A baobabfák úgy pusztulnak el, hogy belülről kezdenek rohadni, majd hirtelen összedőlnek.

Haldokló vagy elpusztult majomkenyérfákat dokumentáltak Zimbabwéban, Namíbiában, Dél-Afrikában, Botswanaban és Zambiában is, mindegyik fa 1000-2500 év körül lehetett.

Egy egészséges majomkenyérfa madarak kedvelt fészkelőhelye, gyümölcse ehető. A növény kiválóan alkalmazkodik a száraz éghajlathoz, hatalmas törzsében vizet tárol.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!