szerző:
hvg.hu

A felkészülés ideje az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra épp egybe esett a böjtöléssel. Volt olyan ország, ahol a játékosok felmentést kaptak a vallási előírás alól, mások viszont keményen tartották magukat az éhezéshez. Így aztán lesz némi plusz erőfeszítés a játékukban.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A labdarúgó-világbajnokság pont akkor kezdődik, amikor a ramadán véget ér, ami azt jelenti, hogy a muszlim országokból érkező csapatok egy meglehetősen embert próbáló időszak után fognak pályára lépni az orosz stadionokban. Ramadán idején ugyanis szigorú böjtöt ír elő a nappali órákra a vallás a felnőtteknek. A Guardian összeszedte, hogy miként próbálták meg áthidalni a böjtölés és a világbajnoki felkészülés problémáját az érintett országok.

Szaúd-Arábia a nyitómeccsen lép pályára Oroszország ellen, ami azt jelenti, hogy ezt a meccset még a ramadán idején kell lejátszania a csapatnak, ráadásul Szentpéterváron, ahol a bázisuk van, az évnek ebben a szakában 18 órán át világosság van. A szaúdiaknak ez már túl sok volt, így inkább úgy döntöttek, hogy a vb utánra halasztják a böjtölést, amit a szaúdi hatóságok is jóváhagytak.

Az irániak egyszerűen csak tették, amit a vallásuk diktált, és lelkiismeretesen böjtöltek mindenféle panasz nélkül. Az egyik játékos szerint a ramadán nem igazán befolyásolta a felkészülésüket, és még a pénteki meccsüket is böjtölve fogják végigjátszani.  

Az irániakhoz hasonlóan a marokkóiaknak is tart még a böjtjük, amikor először pályára lépnek, de sem a marokkói labdarúgó-szövetség, sem a vallási vezetők nem kommentálták a felkészülésük körülményeit.

A tunéziai játékosok is betartják a ramadán szabályait, de náluk már panaszos hangok is megjelentek, az egyik játékosuk szerint megnehezíti a felkészülést, hogy nem ehetnek és nem ihatnak akkor, amikor szeretnének (vagy szükségük lenne rá). A Guardian felidézi, hogy két nemrég játszott barátságos mérkőzésükön is épp naplementekor kellett megállítani a játékot sérülés miatt, és a labdarúgók gyorsan kihasználták az alkalmat, hogy ne csak igyanak, hanem glükózban gazdag datolyát is egyenek a pálya szélén.

Az egyiptomi labdarúgó szövetség dietetikusok segítségét kérte annak érdekében, hogy a ramadán minimálisan hátráltassa csak a játékosok felkészülését. Az eredmény mindenesetre nem volt maradéktalanul sikeres, az egyiptomi csapatnak ugyanis egy meccset sem sikerült nyernie a vb előtt. A szövetség ennek ellenére kitartott a böjt mellett, végül az egyiptomi főmufti mentette fel a csapatot a böjt alól.

A szenegáli szövetségi kapitány, Aliou Cissé – aki maga is muszlim – őszintén kimondta: „Mindenki tudja, hogy a magas szintű futball nem kompatibilis a ramadánnal”. Hozzátette, hogy vállalnia kell a felelősséget a játékosaiért, de arról már nem beszélt, hogy ezt hogyan képzelte. Hírek szerint ugyanakkor a szenegáli játékosok kollektíven fel vannak mentve a böjt alól a világbajnokság előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Felmentették a nyíregyházi repülős oktatót, akinek tanítványa lezuhant és meghalt

Felmentették a nyíregyházi repülős oktatót, akinek tanítványa lezuhant és meghalt

8 dolog, amit csak kevesen tudnak a repülőgépek hajtóműveiről

8 dolog, amit csak kevesen tudnak a repülőgépek hajtóműveiről

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést