Németh András
Németh András

Az oroszországi vébén ezüstérmet szerzett horvát focicsapat részben a nacionalista ideológiából merít erőt magának. Válogatott játékosok fasisztaszimpatizáns dalokat énekelgetnek.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

„Za dom spremni”, azaz Készen a hazáért – ezzel kezdődik az a dal, amit Dejan Lovren hátvéd és a horvát fociválogatott több tagja énekelt vidáman az oroszországi labdarúgóvébén, miután a csapat 3:0-ra legyőzte Argentínát. A „Za dom spremni” körülbelül olyan, mintha a németek a Sieg Heil! náci köszöntést, vagy a magyarok a Kitartás! nyilas csatakiáltást harsogták volna. A horvát jelszót a második világháború idején a horvát fasiszta bábállamban használták, és azt a „nemzetvezető”, a háború után Argentínába, majd Spanyolországba menekült usztasa vezér, Ante Pavelic találta ki 1932-ben.

A Lovrenék által énekelgetett dal szerzője Marko Perkovic, aki az 1991–1995-ös horvát függetlenségi háborúban fegyverrel harcolt, és akit a szövegei miatt több európai országból is kitiltottak már. Nemcsak a kezdő sor ütős, hanem az is, hogy a dalban azzal fenyegetik a „csetnik szerb söpredéket”, hogy Szerbiában is utoléri őket a horvátok bosszúja. És hogy mennyire nem véletlen a dalválasztás, mutatja: Perkovicot az Oroszországból diadalmasan hazatért horvát válogatott tagjai arra kérték fel, kísérje el őket a repülőtérről a zágrábi belvárosi ünneplés helyszínére.

©

A „Za dom spremni” nem először hangzott el nyilvánosan horvát válogatott játékos szájából. A 2014-es brazíliai vébé előtti egyik selejtező meccs után Josip Simunic kiáltotta a több tízezernyi szurkolónak, hogy „za dom”, és jött a válasz is: „spremni”. Simunicot a mutatványáért több meccstől is eltiltotta a FIFA, így nem utazhatott el Brazíliába sem.

A nemzettudat és a foci kapcsolata sok országban erős, de kevés olyan hely van, mint Horvátország, ahol a szélsőjobb és a válogatott között feltűnően jó a viszony. Ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a titói Jugoszlávia éveiben a horvát klubcsapatok ultrái, közülük is leginkább a Dinamo Zagreb kemény magjának tagjai tartották életben a nemzeti érzelmeket. Amikor pedig az 1980-as évek végén megindult az államszövetség szétesése, az első véres horvát–szerb szurkolói összecsapás a Dinamo zágrábi stadionjában, a Maksimirban robbant ki 1990 májusában.

A vendégcsapat, a belgrádi Crvena Zvezda szurkolói csoportja, azaz „a Hősök” (Delije) a meccs előtt összecsapást provokált a Dinamo kemény magjával, a Bad Blue Boyszal (BBB). A tömegverekedésbe a játékosok is beszálltak, és Zvonimir Boban, a Dinamo kapitánya megrúgta a jugoszláv hatalmat jelképező egyik rendőrt. „Ott álltam, és kockára tettem az életemet, a játékoskarrieremet, minden mást, és mindezt egy dologért, a horvát ügyért” – mondta később a hazájában nemzeti hősként ünnepelt focista, akit 2016-ban egyébként a FIFA egyik főtitkárhelyettesévé választottak.

A BBB tagjai közül sokan fegyverrel vettek részt a délszláv háború szerbek elleni harcaiban. Valószínűleg sokszor szembetalálkoztak a szerb „hősökkel”, akik általában a szélsőséges szerb hadúr és maffiózó, Zseljko Razsnatovics Arkan szabadcsapatainak tagjaiként jelentek meg a frontokon. Az elesett horvát ultráknak emlékművet is állítottak a Maksimir Stadion közelében. A Dinamo kemény magja mindig is nehezen kezelhető volt, amit az is mutat, hogy még a horvát függetlenséget elhozó egykori államfővel, az 1999-ben meghalt Franjo Tudjmannal is szembeszállt. Az elnök hirtelen ötlettől vezérelve egyszer úgy döntött, hogy Croatiára változtatja a Dinamo szerinte túlzottan kommunistának tűnő nevét. A BBB fellázadt, és elérte, hogy a csapat megőrizhette a nevét.

©

A nacionalizmus mellett rendületlenül kitartó BBB egyébként folyamatosan a lázadás állapotában van. Most éppen azt szeretné elérni, hogy valóban büntessék meg azt a Zdravko Mamicot, aki játékosügynökként és Dinamo-vezetőként egyszerre tevékenykedve évekig vitatható módon hatalmas összegeket tett zsebre a Dinamo-játékosok – köztük a most is válogatott Luka Modric vagy Dejan Lovren – külföldre szerződtetéséből. Mamic végül egyéb bűnügyek miatt is – részben Modric valószínűleg hamis tanúvallomása okán, amellyel nem mártotta be őt a bíróságon – hat és fél éves büntetést kapott. De az elől is átszökött Boszniába, amellyel Horvátországnak nincs kiadatási egyezménye.

A horvát labdarúgás természetesen nem vákuumban létezik, az 1991-ben szétesett Jugoszlávia valamennyi utódállamának stadionjaiban ott vannak a soviniszta szurkolói csoportok. A hétköznapokban amúgy szerencsére érezhetően mérséklődő kölcsönös balkáni gyűlölet azért az oroszországi vébén is megmutatkozott. Koszovóból elmenekült albánok már Svájcban született ottani válogatott focistává vált gyermekei – Koszovó 2008-ban szakadt el hivatalosan Szerbiától – minden egyes góljuk után odafordultak a szerb szurkolókhoz, és az albán nemzet jelképét, a kétfejű sast mutatták a tribün felé. Bár Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri viselkedését sokan ítélték el joggal, az általában kimaradt a híradásokból, hogy a szerb szurkolók előszeretettel skandálták a Svájc elleni meccsen az „Ölj, vágj, hogy egy albán se maradjon” rigmust. Sokan mindehhez stílusosan a srebrenicai tömeggyilkos, Ratko Mladics volt boszniai szerb főparancsnok arcképét megörökítő pólót viseltek.

Figyelemre méltó volt az is, ahogy Mladen Krsztics szerb szövetségi kapitány reagált a svájciaktól elszenvedett vereségre. „Ugyanúgy a hágai Nemzetközi Törvényszék elé küldeném a német bírót, mint ahogy a nyugatiak minket oda küldtek” – mondta, és ezzel gyakorlatilag szolidaritást vállalt az ENSZ-törvényszék elé citált háborús bűnösökkel.

NÉMETH ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját