szerző:
Tóth Sándor

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon szereplő egyiptomi válogatott csatára hatalmas tortát kapott születésnapjára a vendéglátóktól. Aktuális kérdés a focirajongók számára: a tetejére helyezett jelképes aranycipő vajon szerencsét hoz-e Szalahnak.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Mohamed Szalah – aki a Liverpool focicsapatának támadójaként vált világhírűvé – június 15-én töltötte be 26. életévét. Nem éppen születésnapi ajándék volt neki, hogy az egyiptomiak kikaptak első csoportmérkőzésükön Uruguaytól 1-0-ra. A 89. percben bekapott góltól letörve érkezett vissza a csapat a grózniji The Local Hotelbe, ahol a vb ideje alatt állomásoznak. A vesztes meccsen sérülése miatt pályára sem lépő futballsztár azonban hamar felvidult, s láthatóan meghatódott, amikor belépve a szálloda halljába a hotel munkatársai egy háromemeletes, egyiptomi nemzeti színekkel és címerrel díszített tortával fogadták. A 100 kg-os(!) torta tetejére pedig egy stoplis aranycipőt helyeztek, az angol bajnokság legjobb góllövőjének tiszteletére. Ugyanakkor nem mellékes az sem, hogy a szegény sorból származó, de focikarrierje miatt gazdaggá vált Szalah köztudottan jótékony ember, s mint ilyen köztiszteletben áll.

©

Tortáról lévén szó, a vendéglátók gesztusán kívül megemlíthetjük, e kedvenc ünnepi desszertféle egyes gasztrotörténeti források szerint a fáraók földjéről ered. Az ókori Egyiptomban az első tortákat a kenyérhez hasonlóan mézzel, magvakkal és aszalt gyümölcsökkel készítették. Lapos, korongformájuk volt, s például olyan alkalmakra sütötték, mint az áldozás. Így talán nem véletlen az sem, hogy az egyik legfinomabb, vanília-karamell-dió-mogyoró összetételű, nálunk is kedvelt tortát egyiptomi tortának vagy egyiptomi álomnak hívják. Bár elnevezésére sehol sem találtunk magyarázatot.

A torta kapcsán igaz az is, hogy a foci-vb-n ma pályára lépő egyiptomiakon kívül a házigazda oroszokról  is nevezetek el tortafélét, nomen est omen, az orosz krémtortát. Legalább olyan nehéz választani, melyik finomabb a kétfajta torta közül, mint megtippelni, a születésnapi  aranycipő szerencsét hoz-e Mohamed Szalahnak, s betalál-e az orosz csapat hálójába.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Négy évet kapott a Fejér megyei tanárnő, aki rendszeresen ágyba bújt egyik tizenéves diákjával

Négy évet kapott a Fejér megyei tanárnő, aki rendszeresen ágyba bújt egyik tizenéves diákjával

37 évesen lett az év újonca Ibrahimovic

37 évesen lett az év újonca Ibrahimovic

Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Varga elismerte, hogy ügyfélkapun keresztül rúgtak ki embereket

Varga elismerte, hogy ügyfélkapun keresztül rúgtak ki embereket

Elképesztő mennyiségű pénzt tettek félre a magyarok a nyugdíjukra

Elképesztő mennyiségű pénzt tettek félre a magyarok a nyugdíjukra

Ilyen még nem volt: piacon a világ első üzemanyagcellás hibrid villanyautója

Ilyen még nem volt: piacon a világ első üzemanyagcellás hibrid villanyautója