szerző:
hvg.hu

Még ő sem áll a törvények felett.

Elon Musk a szemünk előtt válik izgalmas feltalálóból könyörtelen üzletemberré – ez a folyamat viszont különös fordulatot vett a héten.

Még 2017 februárjában a Tesla vezérigazgatója posztolt egy mostanra törölt Tweetet, amin egy bögre volt látható, rajta szivárvány és egy unikornis, amint éppen áramot szellent az elektromos autókba. A bögrét a coloradói Tom Edwards képzőművész csinálta, akinél Musk Tweetje után felpörgött az élet – az egész világról rendeltek tőle.

Mindebben még semmi érdekes nem lett volna, csakhogy egy hónappal később Musk újabb képet posztolt az unikornisról: ez már nem az eredeti volt, hanem egy olyan, amit a Tesla új sketch padjén rajzoltak.

A Guardian szerint Edwards nem akart foglalkozni az üggyel, amíg meg nem tudta, hogy a képet felhasználták ikonként a Tesla operációs rendszerében, sőt még karácsonyi lapon is küldözgetik. A művész most megpróbál némi kompenzációt kicsikarni a képért, ami gyakorlatilag a sajátjának egy plagizált verziója. Szerinte

itt a lehetőség, hogy Elon Musk kiálljon a művészek jogaiért.

Most szerdán lépett be a történetbe Edwards lánya, Lisa Prank, aki támadni kezdte Muskot, és kisebb tweetháború indult köztük. Az azóta szintén törölt tweetekben Musk azt állította, hogy az unikornisnak semmi köze Edwards képéhez, valaki más rajzolta. Musk felajánlotta, hogy megváltoztatják a képet, és azzal érvelt, hogy tőle Edwards megtámadhatja a Teslát, de az "elég fura" lenne azok után, hogy neki köszönhetően a művész eladásai megugrottak.

Edwards egyébként nagy támogatója az elektromos autóknak, és Musk rajongójának vallja magát. A művész 2010 óta rajzol szellentő unikornisokat, és ez a kép egyfajta viccként született azzal kapcsolatban, mi is az autók által használt energia forrása.

Az után döntötte el, hogy kiáll a jogaiért, miután több művésztől is hallotta, hogyan verték át vagy zsákmányolták ki őket nagy cégek. Reméli, hogy ez az ügy Muskkal és a Teslával elrendeződik, és rendesen kifizetik.

Nagyon szeretném látni, hogy Elon Musk jó fejként viselkedik. Ő tényleg egy nagyon-nagyon érdekes ember. De ő sem áll a szerzői jogi törvények felett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

Marabu Féknyúz: Bocsánat!

Marabu Féknyúz: Bocsánat!

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett