szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alkotás nem öncélú volt, a HIV és az AIDS körüli stigmákra hívja fel a figyelmet.

Hatalmas sztori volt 1987-ben az, hogy Diana hercegnő kezet fogott egy HIV-pozitív férfival a londoni Middlesex Kórházban. A hercegnőn nem volt kesztyű, ezzel is próbálta tudatosítani, hogy egy ilyen érintéssel nem terjed a vírus. A kézfogás és az erről készült fotó fontos mérföldkő volt a HIV és az AIDS stigmája elleni harcban. Diana egészen élete végéig foglalkozott a betegséggel, 1991-ben például ezt mondta: „A HIV miatt nem veszélyes közel kerülni más emberekhez. Kezet lehet fogni velük, meg lehet ölelni őket. Nagy szükségük is van rá. Sőt meg lehet osztani velük a lakásukat, a munkahelyüket, a játszótereiket, a játékaikat.”

Ezt a hozzáállást próbálja meg népszerűsíteni provokatív alkotásával Conor Collins brit művész, aki HIV-pozitív vérrel és gyémántporral festette meg Diana portréját. A művész a Twitteren mutatta meg a képet, és több bejegyzésben elmagyarázta, hogyan merített inspirációt az 1987-es képből. Collins szerint a HIV-hez és az AIDS-hez kötődő stigmát a mítoszok, a félinformációk és az előítéletek táplálják.

Az AIDS-nek ma már nem kell halálos betegségnek lennie, aki hatékony gyógyszer-kombinációt szed, annak a vérében és más testváladékaiban ki sem mutatható a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között