Molnár Barbara
Molnár Barbara
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A HIV-vírussal élőknek akár 75 százaléka diagnosztizálatlan lehet Magyarországon, miközben a nyugati országokban ez az arány 25 százalék körül van. A szűrés nem igazán működik, csak az idén eddig tíz újonnan regisztrált AIDS-beteget szűrtek ki, ami azt jelenti, hogy akár 3-8 éve is fertőzöttek lehetnek anélkül, hogy tudott volna róluk az ellátórendszer. Nagyban segítené a helyzetet, ha itthon is lehetne kapni házitesztet, ami például Angliában április elsején kerül be a patikai forgalomba.

Orsi 15 éves, az ország egyik legjobb középiskolájába jár. Eddigi iskolai pályafutása során egyszer sem volt szexualitással foglalkozó felvilágosító órája. A nemi betegségekről vagy az AIDS-ről nem sokat tud, miközben szerinte a korosztályának fele már él nemi életet. Szerinte ebben a korban leginkább óvszert használnak a nem kívánt terhesség, illetve a szexuális úton terjedő betegségek ellen, aminek az az oka, hogy azt a legkönnyebb beszerezni. „Igazából szinte semmit sem tudok az AIDS-ről, de nem is hallani róla, nem téma ez sehol.”

„Az emberek fejéből egyszerűen kiesett az AIDS, mert nálunk a statisztikák jók voltak. De ez hamis biztonságérzetet adott. Sokan mai napig azt hiszik, hogy az AIDS csak a melegek betegsége, holott a világ összes fertőzöttjének fele nő” – mondta a hvg.hu-nak Bagyinszky Ferenc, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) programvezetője. Bár Magyarországon valóban a legtöbb HIV-vel élő  homo- vagy biszexuális, de egyre több a heteroszexuális fertőzött, köztük a nő. Bár az intravénás drogosok között még nem jelent meg a fertőzés, Bagyinszky szerint ez csak szerencse kérdése. Azzal pedig, hogy Magyarországon ellehetetlenítették a tűcsereprogramot, ez a helyzet könnyen változhat. Görögországban például a tűcsereprogramokat szintén leállították, aminek hatására kimutathatóan emelkedett a hepatitis- és HIV-fertőzöttek száma. Azt, hogy milyen kevésen múlik a HIV terjedése, jól tükrözi, hogy a szomszédos Ukrajnában a szexmunkások mintegy 20 százaléka fertőzött, miközben a HIV-vel élők 80-90 százaléka intravénás droghasználó.

Gyertyagyújtás az AIDS elleni küzdelem világnapján
©

Lehet, hogy csak a negyedükről tudunk

Magyarországon valamivel több mint 2500 regisztrált HIV-fertőzött él, szakemberek szerint ez a valós számuknak csak a 25 százaléka. Vagyis a fertőzöttek száma elérheti akár a 10 ezret is. Ráadásul furcsa kettősség alakult ki az elmúlt években: egyrészt elmúlt a félelem egy halálos, világméretű járványtól, ami a nyolcvanas években még igencsak aggasztotta a nyugati társadalmakat. Emiatt egyre kevesebbeknek jut eszébe, hogy megfertőződhetnek, és egyre kevesebben járnak szűrésre. Akik pedig gondolnának rá, azok közül is sokan jobban félnek a betegséggel járó kirekesztéstől, mint magától a betegségtől.

Mintha a mindenkori magyar egészségügyi kormányzat is elfeledkezett volna az AIDS-ről. Nincs AIDS-stratégia, nincsenek felvilágosító-, szűrő és megelőző programok. Pedig azon országokban is, ahol a felderítettség 70-75 százalékos, az informálatlan és nem diagnosztizált fertőzöttek okozzák az új fertőzések 70 százalékát – nyilvánvalóan minél több a felderítetlen eset, annál nagyobb az esélye egy járvány kialakulásának. A probléma egész Európában jelen van, hiszen míg az Egyesült Államok már túl van a járványon, itt az még tart. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, akik vagy nem félnek, vagy nagyon keveset tudnak az AIDS-ről, pedig körükben emelkedik Európában az új fertőzöttek száma.

Anonim otthoni szűrés

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) adatai azt mutatják, hogy az EU/EGT területén HIV-pozitívak mintegy felénél a diagnózis a fertőzés késői szakaszában születik meg. Ez azt jelenti, hogy a HIV-szűrés elérhetőségét egész Európában javítani kell. Ehhez képest egy tavalyi OECD-konferencia összefoglalója szerint több országban is épp a különböző prevenciós és szűrési programok estek áldozatul a nemzeti költségvetések egyensúlyát célzó intézkedéseknek.

Európában járvány van

2012 végén 35,3 millió HIV-fertőzött élt a Földön, az év során 2,3 millióan fertőződtek, az 1990-es évek óta a legkevesebben. A halálestek száma 2005 és 2012 között világszerte 29 százalékkal csökkent, de ezzel együtt is tavaly 1,6 millióan haltak meg AIDS-ben. Ugyanakkor a serdülők körében a HIV-hez köthető halálesetek száma 50 százalékkal emelkedett. Európában még nem ért véget a HIV-járvány, de sok országban egyre közelebb jutnak ahhoz a célhoz, hogy 2015-re megállítsák és visszafordítsák a HIV terjedését. A WHO európai régiójában 2012-ben több mint 131 000 új HIV-fertőzést jelentettek, ami 10 000-rel több mint 2011-ben. Miközben az AIDS bejelentett eseteinek száma az EU/EGT területén tartós, 48 százalékos csökkenést mutatott, az AIDS-szel újonnan diagnosztizált emberek száma a régió keleti részén 2006 és 2012 között 113 százalékkal nőtt. Ez az emelkedés szorosan összefügg a megelőzési intézkedések és a vírusellenes gyógyszeres (ún. antiretrovirális) terápia elégtelen lefedettségével.

Bár vannak olyan országok, ahol műtéti beavatkozás előtt kötelezővé tették a szűrést, ezek általában nem hoznak megfelelő eredményt, a tesztelési költségek ugyanis nagyon magasak, miközben csak minimális fertőzöttet szűrnek ki. Magyarországon egészségügyi intézményben csak a beteg engedélyével lehet HIV-tesztet elvégezni. De ez alapvetően jól van így, ugyanis a kötelező szűrések éppen az előítéleteket és félelmeket fokozhatják. Bagyinszky Ferenc, a TASZ programvezetője szerint sokkal jobb eredményeket lehet elérni megfelelő tájékoztatással és a tesztelés felajánlásával. Angliában például minden kismamának felajánlják a tesztelés lehetőségét, elmondva, hogy ha pozitív is az eredmény, és azonnal elkezdik a gyógyszeres kezelést, a baba szinte biztosan negatívan születik. Az eredmény pedig az, hogy a kismamák 99 százaléka kéri a szűrést.

Lisziewicz Julianna gyógyszerkutató találmánya, az AIDS-tapasz
©

Bagyinszky elmondta, hogy Magyarországon folyamatosan csökken az elvégzett tesztek száma, miközben a fertőzöttek száma emelkedik. A megelőzéssel, felvilágosítással foglalkozó civil szervezetek hosszú évek óta ugyanannyi pénzből gazdálkodnak, ami maximum évi egy-két – alapvetően a Sziget Fesztiválhoz vagy az AIDS világnapjához kötődő – kampányszűrésre elég. Az egyik legnagyobb probléma, hogy valódi anonim szűrésre egyre kevesebb helyen van lehetőség. Mivel sokan félnek a betegséggel kapcsolatos előítéletektől, nem mennek el a háziorvosukhoz vagy bőr- és nemibeteg gondozóba szűrővizsgálatra.

Az egyik megoldás lehet az otthoni tesztek megjelenése. Ma már világszerte több olyan háziteszt is forgalomban van, amely egy csepp vérből vagy nyálból 99 százalékkal mutatja ki a vírus jelenlétét. Április elsejétől Angliában patikai forgalomba kerül az egyik legkorszerűbb, nyál felhasználásával működő otthoni teszt – mondta a hvg.hu-nak Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa, aki szerint  nagyon fontos lenne, hogy ilyen tesztek Magyarországon is elérhetőek legyenek. Ezzel a legelső lépést valóban teljesen anonim módon, otthon a négy fal között lehetne megtenni, a szűrőállomásokra pedig már csak azok mennének, akiknek a házitesztjük pozitív lett. Így szinten biztosan ugrásszerűen megemelkedne a szűrések száma. Ha pedig valakinek otthon pozitív lesz a tesztje, az szinte biztos, hogy hamarosan megjelenik majd a rendszerben.

Nem kellene meghalni

Szlávik állítása szerint még nincs járvány, de aggasztóan emelkedik az új fertőzöttek száma és ő is egyetért azzal, hogy Magyarországon több ezren lehetnek azok, akik nem tudnak az érintettségükről. „Ez abból is látszik, hogy sokan már betegen kerülnek hozzánk, ami azt is jelentheti, hogy évek teltek el a fertőzés óta úgy, hogy nem is tudtak róla, így könnyen tovább is adhatták a betegséget.”

Az AIDS-nek ma már tényleg nem kell halálos betegségnek lennie, ehhez azonban az kell, hogy idejében elkezdjék a fertőzött páciens gyógyszeres kezelését – mondta Szlávik doktor. A jól kezelt fertőzött vírus száma akár nullára is redukálható, így az érintetteknek teljes életük lehet, nyugodtan élhetnek nemi életet, vagy ha nőről van szó, gyereket is szülhetnek. „Évente 6-8 csecsemő születik Magyarországon HIV-pozitív anyától. De ezek a gyerekek negatívak, ugyanis ha a terhes nő szedi a gyógyszert, nem adja át a kisbabának a fertőzést. Ezzel szemben évente születik 2-3 fertőzött csecsemő is, mert az anya nem tudta, hogy HIV-pozitív” – mondta a hvg.hu-nak Szlávik.

Egyes nyugati országokban az is megoldott, hogy ha „baleset” történik, például elszakad az óvszer, akkor szintén lehetőség van AIDS-gyógyszer preventív szedésére – mondta Bagyinszky, aki szerint ezeknek az antiretrovirális (vírus elleni) gyógyszereknek egyes esetekben a megelőzésben is lehetne szerepe. (Magyarországon jelenleg csak egészségügyi dolgozók vehetnek be preventív jelleggel ilyen gyógyszert, ha például megszúrják magukat véletlenül fertőzött tűvel – szerző)

Rosszak a statisztikák

Abban Bagyinszky és Szlávik is egyetért, hogy komplex megoldásokra lenne szükség. Például a fiataloknak szóló felvilágosító programokra, nem is csak az AIDS-ről, hanem alapvetően a szexuális életről, a betegségekről. Magyarországon ugyanis tendencia, hogy egyre fiatalabban kezdenek nemi életet élni, és egyre hamarabb jelennek meg közöttük a különböző nemi betegségek. Nem igazán ismert, hogy a 14-19 évesek között minden ötödik fiatalnak volt, vagy van valamilyen szexuális úton terjedő betegsége. Míg a 80-as évek végén a csapból is óvszerreklám és az AIDS veszélyeire figyelmeztető hirdetések folytak, a mai tizenévesek szinte semmit sem tudnak a betegségről.

Anonim vérvételi és tanácsadó helyiség az Országos Epidemiológiai Központban 2005-ben
©

Az is árulkodó, hogy csak idén eddig 10 végstádiumban lévő AIDS-beteget regisztráltak, hiszen ezek az emberek évek óta orvoshoz járnak különböző – általában a betegség miatt jellegzetes – problémákkal, mégsem szűrték ki őket. „Mivel nagyon kevés az esetszám, sokszor az orvosnak sem jut eszébe AIDS-re gyanakodni – mondta Szlávik doktor. Szerinte ez a helyzet azonnal megváltozik, ha több lesz a beteg. Pedig vannak HIV-specifikus betegségek: ilyen lehet a Kaposi-szarkóma, vagy egyes nyirokrendszeri daganatos megbetegedések. Ezen esetekben szűrni kellene a betegeket HIV-re is, hiszen alapvetően más kezelést is kell kapniuk, ha fertőzöttek.

A szakemberek szerint feltehetően sokkal többen halnak meg AIDS következtében, mint azt a hivatalos statisztika mutatja, mert egyszerűen nem jut eszébe a kezelőorvosnak a HIV-érintettség. A TASZ évek óta kampányol a fertőzöttek jogaiért, ugyanis az egészségügyi ellátásuk során is megkülönböztetik őket, sokan nem is hajlandóak a kezelésüket vállalni. Szlávik doktor szerint ez is változni fog, ha több lesz a fertőzött. Mint mondta, azokban az országokban, ahol már túl vannak a járványon és sok a fertőzött, már nincsenek AIDS-osztályok. A gyógyszereket megkapják az ambulancián, a különböző problémáikkal vagy betegségeikkel pedig az aktuális szakorvoshoz fordulnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!