szerző:
hvg.hu

50 évvel ezelőtt született, és hiába is tagadnánk, ikon lett: félévszázados a Big Mac. A születésnapot limitált kiadású, fém MacCoin kuponnal ünnepli világszerte a gyorsétteremlánc.

  A kuponokat az étteremlánc vendégei több mint 50 országban 2018 végéig válthatják be, egy MacCoin egy Big Macet ér. A születésnapi kampányban résztvevő országok között van, ahol már augusztus 2-tól, Magyarországon pedig a nyári szezont követően az éttermekben, Facebook-játékok keretében, és különböző rendezvényeken juthatnak hozzá a rajongók  a kibocsájtott közel 12 ezer MacCoin-hoz, ami természetesen „az üzlet ajándéka”.  

A Big Mac-nek a világ minden táján komoly rajongó tábora van, amelynek elhívatott tagjai lelkesen és csillapíthatatlan étvággyal tömik magukba a két marhahús-pogácsával, ömlesztett cheddar sajttall, hagymadarabokkal, jégsalátával, kapros savanyú uborkával és spéci szósszal készülő, szezámmagos zsemlében felszolgált kalóriabombát. Az évek során a Big Mac olyan globális ikonná vált, hogy országonkénti árát alapul véve a The Economist létrehozta a Big Mac Indexet, egy közgazdasági mutatót, amellyel évente összehasonlítja a különböző országok valutájának vásárlóerejét. A Big Mac globális jelenléte inspirálta a MacCoin létrehozását is.

©

A világ több mint 50 országában mintegy 6,2 millió ilyen fémből készült MacCoin kupon kerül forgalomba. A MacCoinok öt egyedi, a Big Mac egy-egy évtizedét szimbolizáló dizájnnal készülnek. Ezek mindegyike az adott korszak képzőművészetéből, zenéjéből és popkultúrájából merít elemeket, míg a kupon másik oldala az 50. évfordulót hirdeti. A '70 -es évek MacCoin-ja a hippikorszak békemozgalmait idézi fel, míg a '80-as éveket a pop-art stílusirányzat, a  '90 -es éveket absztrakt formák hozzák, a kétezres évek elejére pedig az ezredfordulót meghatározó technológiai fejlődés szimbolumai utalnak. Az elmúlt 10 évet megidéző MacCoin a 2010-es évek kommunikációs fejlődését helyezi a középpontba. A különböző mintákon arab, angol, indonéz, mandarin, portugál, francia és spanyol feliratok jelzik, hogy a világ sokszínű!

„Amikor dédapám, Jim Delligatti Uniontownban, a grilljén megalkotta a Big Macet, csak a helyi vendégeknek szeretett volna örömet szerezni" – mondta Nick Delligatti, negyedik generációs McDonald's franchise üzemeltető, Jim Delligatti dédunokája. Dédapám, aki augusztus 2-án lenne 100 éves, nagyon büszke volna arra, hogy a szendvicse milyen mély nyomott hagyott az emberekben, és hogy a világon bárhol jóízűen elfogyaszthatnak egy Big Macet."

A hazai rajongók a nyári szezont követően juthatnak majd hozzá a kuponokhoz. Idén éppen 30 éves a hazai Meki, ezért számunkra az egész év az ünneplés jegyében zajlik” – mondta Horváth Ágnes a magyarországi McDonald’s ügyvezető igazgatója. „Az év eleje óta egymást követő ünnepi ajánlatok és meglepetések sorát szeretnénk kibővíteni azzal, hogy a Big Mac 50. évfordulójának emlékére közel 12 ezer MacCoint ajándékozunk vendégeinknek.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Tényleg van összefüggés a korán kelés és a rák között? Egy új kutatás megadta a választ

Tényleg van összefüggés a korán kelés és a rák között? Egy új kutatás megadta a választ

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Baj van, elromlott a Facebook Messenger, nem mennek át az üzenetek [frissítve]

Baj van, elromlott a Facebook Messenger, nem mennek át az üzenetek [frissítve]

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Vesztésre áll a YouTube az EU elleni harcban

Vesztésre áll a YouTube az EU elleni harcban