szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

A pizzériák és az ételrendelések számát tekintve a pizza olyan népszerű nálunk, hogy lassan akár már nemzeti étel is lehetne. Mindenesetre, ha felkerekedünk "Olaszba", ami szintén az egyik legnépszerűbb úti cél, akkor jó, ha tudjuk, merre keressük odakint a legjobbakat. Íme a legtutibb lelőhelyek első kézből.

 

Az 50 Top Pizza – amely már saját honlappal rendelkezik – nemcsak az olaszok számára, hanem az egész világon az első hiteles pizzakalauznak tekinthető. Az ötlete és a megvalósítás, mint azt már  tavaly hírül adtuk, tekintélyes gasztronómiai szakembereknek köszönhető: Luciano Pignataro enogasztronómiai újságíró, Barbara Guerra és Albert Sapere, a Strade della Mozzarella konferencia és szakvásár kurátorai. A pizzériák tesztelésébe 100 instruktort vontak be, akik végigkóstolgatva az ország pizzáit, igazán sokféle szempontot figyelembe véve, eléggé alapos munkát végezve döntöttek favoritjaik mellett. Szempontjaik között szerepelt többek között az íz, az állag, az étel esztétikai megjelenése, ár/érték aránya, de számított a pizzéria hangulata és még az is, milyen a környezete.

A felkeresett több mint 1000 pizzériából most is a legjobb 500-at, majd ebből a legjobb 50-et, végül pedig a top 10-et választották ki. Az eredményt pedig július 24-én a patinás nápolyi Teatro Mercadante-ban hozták nyilvánosságra. A győztes idén is a Pepe in Grani (Caiazzo) pizzéria és tulajdonosa Franco Pepe lett. A második az I Masanielli (Caserta) Francesco Martucci irányítása alatt, míg a harmadik helyre az 50 Kaló di Ciro (Nápoly) került Ciro Salvóval az élén. Az előbbi pizzéria a tavalyi 6. helyről jött fel a 2.-ra, míg az utóbbi a 8. helyről öt helyet ugrott előre a 3.-ra. Egyeznek abban, hogy mind Nápoly, illetve körzetébe tartoznak, ahonnan a mai modern pizza feltalálását származtatják. Ez pedig a nápolyi „Pietro…e basta cosi” sütödéből indult, ahol Raffaele Esposito 1889-ben elkészítette az első Margerhita pizzát olasz nemzeti színekben, rajta zöld a bazsalikom, fehér a mozzarella és piros a paradicsom – Margherita di Savoia királynéról nevezték el.   

 Franco Pepe, a másodszor is a lista élére került pizzéria  tulajdonosa már nagy népszerűségre tett szert. A nagyapjától és apjától a szakma fogásait elleső, s a hagyományos pizzakészítést helyi alapanyagokra építő és konstruktívan továbbfejlesztő ízmester neve bekerült a Kézműves Mesterek Aranykönyvébe, pizzériája pedig rövid idő alatt valóságos búcsújáróhely lett a hazai és külföldi pizzafanok körében. Igaz ehhez azt is tudni kell, hogy állítólag az átlag olasz legalább háromszor eszik pizzát hetente.

©

Nem meglepő, hogy Franco Pepe az egyik kezdeményezője és résztvevője volt annak a jótékonysági vacsoraestnek, amelyet az UNESCO Világörökség részeként 1998 óta elismert romvárosban, Paestumban rendeztek július 30-án. A méreteivel is lebilincselő Neptun-templom előterében sültek Pepe pizzái.   Míg a menü többi fogása a legrangosabb mesterséfek irányításával készült. Köztük volt   Massimo Bottura – étterme a modenai Osteria Francescana 2016 és 2018-ban is a világ legjobbja lett –, az osztrák Heinz Reitbauer (Steirereck étterem Bécs) és a német Sven Elverfeld (Aqua, Berlin). A Live for Paestum: Il cibo come cultura elnevezésű est egyedülálló jótékonysági kezdeményezése a Paestum területén folyó ásatások - nevezetesen a Priest-ház feltárása –támogatása. Csak mellékesen jegyezzük meg, a vacsoraest résztvevőinek számát 90-re maximálták, s a „sima”, alapadománynak számító vacsorajegy ára 800 euró volt.

A legnagyobbak: Pepe Franco és Massimo Bottura Paestumban
©

Most pedig térjünk vissza a lényeghez, íme a választék az Olaszországba készülőknek 2018 legjobb olasz pizzériáiból.

Top 50

1. Pepe In Grani – Caiazzo
2. I Masanielli – Caserta
3. 50 Kalò di Ciro – Nápoly
4. I Tigli – San Bonifacio (VR)
5. Pizzaria La Notizia 94 – Nápoly
6. Gino Sorbillo ai Tribunali – Nápoly
7. La Gatta Mangiona – Róma
8. Pizzaria La Notizia 53 – Nápoly
9. Francesco & Salvatore Salvo – San Giorgio a Cremano
10. Pizzeria Starita a Materdei – Nápoly
11. Concettina Ai Tre Santi – Nápoly
12. Lievito Madre al Duomo – Milánó
13. 'O Fiore Mio – Faenza
14. Casa Vitiello – Caserta
15. Dry – Milánó
16. Sforno – Róma
17. Pizzeria Da Attilio – Nápoly
18. Patrick Ricci – Terra, Grani, Esplorazioni – San Mauro Torinese
19. L'Antica Pizzeria Da Michele – Nápoly
20. Saporè – San Martino Buon Albergo
21. Berberè – Castel Maggiore
22. Tonda – Róma
23. La Masardona – Nápoly
24. Santarpia – Firenze
25. 10 Diego Vitagliano Pizzeria – Nápoly
26. Grigoris – Mestre
27. Le Follie di Romualdo – Firenze
28. Piccola Piedigrotta – Reggio Emilia
29. Seu Pizza Illuminati – Róma
30. In Fucina – Róma
31. Carlo Sammarco Pizzeria 2.0 – Aversa
32. La Sorgente Pizzeria – Guardiagrele
33. Carmnella – Nápoly
34. 'O Scugnizzo – Arezzo
35. Pizzeria Apogeo – Pietrasanta
36. Pizzeria Le Parùle – Ercolano
37. Fandango Racconti di Grani – Filiano
38. Lievito 72 – Trani
39. Da Zero – Milánó
40. Osteria Pizzeria Per Bacco – La Morra
41. La Braciera – Palermo
42. Percorsi Di Gusto – L'Aquila
43. Mistral dal 1959 – Palermo
44. Pizzeria Mamma Rosa – Ortezzano
45. I Masanielli Pizzeria da Sasà Martucci – Caserta
46. Enosteria Lipen – Triuggio
47. Marghe – Milánó
48. Fresco Caracciolo – Nápoly
49. Framento – Cagliari
50. La Divina Pizza – Firenze

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt