szerző:
hvg.hu

Az amerikai jobboldali lap óva inti a konzervatívokat a hasonló lépéstól.

Az amerikai szélsőjobboldali Breitbart News pénteken reagált arra, hogy Magyarországon nem indulhat képzés a társadalmi nemek tanulmánya, azaz az úgynevezett genderszakon. Csakhogy az amerikai liberálisok által idegengyűlölőnek és rasszistának is titulált online lap elítéli az Orbán-kormány döntését.

Egészen konkrétan óva intenek attól, hogy az ügy precedenssé váljon a konzervatív politikusok számára, mert

egy ilyen lépés intellektuális tiltott gyümölccsé változtathatja a genderszakot.

Szerintük jobb, ha a genderszak megmarad amolyan “partizán badarságnak”, amit ki lehet röhögni, mint hogy épp a tiltással ismerjék el.

Mellesleg a lap éppen a hvg.hu-t idézi az események összefoglalásakor, ami ad egy kis ironikus csavart az Orbán-kormány jobbról érkező kritikájának.

Ahogy írtuk, a kormány már egy éve megtámadta a genderszakot, és inkább ideológiának nevezte, mint tudománynak. Most hirtelen lecsaptak a képzésre az ELTE-n és a CEU-n is, és a hét elején alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését. Ennek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Az ok, hogy az Emmi szerint "nem a munkaerőpiac igényeire reagálva" hozták azokat létre.

Pénteken az ELTE Társadalomtudományi Kara közleményt adott ki, hogy bár nem tervezték a képzés megszüntetését, de tudomásul veszik és tiszteletben tartják a fenntartó döntését. A CEU viszont jelezte, hogy elutasítják a tanszabadságba való ilyennemű beavatkozást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

A CEU is megszólalt gender-ügyben

A Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének professzora a Népszavának, az egyetem maga pedig a Magyar Rektori Konferenciának jelezte: elutasítják a tanszabadságba való ilyennemű beavatkozást.