szerző:
hvg.hu

A Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének professzora a Népszavának, az egyetem maga pedig a Magyar Rektori Konferenciának jelezte: elutasítják a tanszabadságba való ilyennemű beavatkozást.

A hvg.hu írta meg először, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az igazságügyi tárca rendeletmódosítást terjesztett elő, amelyben egyebek között betiltanák, hogy a jövőben társadalmi nemek tanulmánya, azaz gender szak indulhasson Magyarországon. Hazánkban két egyetemen van gender-képzés jelenleg: az egyik az ELTE, a másik éppenséggel a CEU.

Népszava megkérdezte Pető Andreát, a CEU Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének professzorát, aki azt mondta, a tervezet a felsőoktatásba rendeleti úton való durva beavatkozás, amely komoly elemzés és konzultáció nélkül megszüntetne egy egyetemi szakot, ez pedig kihatással lehet a magyar egyetemekre, a felsőoktatás minőségbiztosítására és annak nemzetközi kapcsolataira is.

Pető azt is elmondta, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzést 12 éve akkreditálták, a szak tartalmát egy 2016-os EMMI-rendelet is rögzítette. A készülő tilalom tehát figyelmen kívül hagyná az illetékes szakemberek értékelését is, beleértve az EMMI-ét, tette hozzá Pető. Ez pedig azt az üzenetet hordozná, hogy

Magyarországon az ideológiai-politikai szempontok felülírják a tanszabadság elvét.

Üzent a kormánynak a CEU, mint intézmény is, igaz nem nyilvánosan, hanem a Magyar Rektori Konferenciának megküldött állásfoglalásuk formájában. Az egyetem ebben jelezte,

elkötelezettek a tanszabadság mellett, és elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Matolcsy megmutatta a nemzet aranyát

Matolcsy megmutatta a nemzet aranyát

Fejenként 1 milliárd dollárt kapott tegnap a világ 10 leggazdagabb embere

Fejenként 1 milliárd dollárt kapott tegnap a világ 10 leggazdagabb embere

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?