szerző:
hvg.hu

Nem lehet kispórolni, hogy szembenézzünk a valós helyzettel: szakítunk, vagy komolyan dolgozni kezdünk a kapcsolaton.

Valószínűleg nem lesz akkora meglepetés, de egy friss tanulmány szerint a csiki-csuki vagy más néven se vele, se nélküle kapcsolatok kifejezetten rossz hatással vannak a mentális egészségünkre.

Missouri-Colombia egyetem kutatói szerint a ciklikusan ismétlődő szakításoknál sokkal jobb, ha egyszerűen pontot teszünk az ilyen kapcsolatokra, és véglegesen szakítunk.

Kale Monk családtudományi és az emberi fejlődést kutató adjunktus a Science Dailynek azt nyilatkozta:

Nem feltétlenül rossz ómen az egy párnak, ha szakítanak és újra összejönnek. Sőt, vannak olyan párok, akiknek éppen a szakítás kell ahhoz, hogy ráébredjenek, milyen fontos számukra a kapcsolatuk. Ez pedig segíthet abban, hogy egy egészségesebb, elkötelezettebb egységet építsenek.

Az viszont kifejezetten rossz hatással lehet egy párra, ha rutinszerűen szakítanak, majd összejönnek.

A Family Relationsben publikált kutatásban több mint 500 személlyel beszéltek, hetero- és homoszexuális párkapcsolatokban élőkkel egyaránt. A szakértők azt találták, hogy a ciklikus szakítás, majd újrakezdés gyakorlata a szexuális orientációtól függetlenül nagyobb arányban volt kapcsolatba hozható a szorongással és a depresszióval.

Az emberek leggyakrabban egyszerű praktikus vagy anyagi okokból jönnek újra össze. Monk szerint ezek rossz indokok, és csak azért lenne szabad újrakezdeni, mert a felek elköteleződtek a kapcsolat mellett.

A szakértők azt is javasolják, hogy akik azon kapják magukat, hogy rendszeresen szakítanak és újra összejönnek, azoknak érdemes a partnerükkel együtt végiggondolni, mi is történik a kapcsolatukban, mit szeretnének valójában. Ha őszintén szembenéznek ezzel a szakítós mintázattal, akkor tudnak magunknak érdemben segíteni, vagy biztonságosan véget vetni a kapcsolatnak, számol be az Indy100.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adóvisszatérítést ígérve küldenek e-maileket csalók

Adóvisszatérítést ígérve küldenek e-maileket csalók

Búcsút inthetünk Tökinek? Taron Egerton nem játszik a Kingsman harmadik részében

Búcsút inthetünk Tökinek? Taron Egerton nem játszik a Kingsman harmadik részében

Több válogatott meccset ki kell hagynia az ifjú reménységnek

Több válogatott meccset ki kell hagynia az ifjú reménységnek

Schobert Norbitól Laci bácsin át Béres Alexandráig: mivel etetnek?

Schobert Norbitól Laci bácsin át Béres Alexandráig: mivel etetnek?

Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

Összeesett és meghalt egy ember a Keleti pályaudvarnál vasárnap

Véletlenül 9,6 millió forintot utalt több száz dolgozójának egy gyár

Véletlenül 9,6 millió forintot utalt több száz dolgozójának egy gyár