szerző:
hvg.hu

Már csak bő két hét, és ismét találkozhatnak a borkedvelők Somlón a Juhfark Ünnepen, ahol szeptember 15-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a fajta egyedülálló, reprezentatív bemutatóját. Az összes kiemelkedő tétel megkóstolható, első kézből a borásszal.

A somlói juhfark a fajta és a termőhely tökéletes találkozása. A borvidék egyediségét talán a juhfark tudja legszebben megmutatni. És fordítva: a juhfarkra jellemző fajtajegyek ezen a vidéken mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: sokarcú, a könnyedtől a testesig minden stílusban utánozhatatlan, komplex, ásványos ízvilágú bor.

Egyedi talaja és klímája, no meg kiemelkedő borai révén a Somlót mára egyre több helyen jegyzik a világban. Ahogy Horkay András nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke fogalmaz: a komoly potenciállal rendelkező, nagy fehérborokban Somló a legkiválóbbak vetélytársa lehet.

A sokéves érlelést igénylő, inkább alkalomra szánt borok mellett nagyon sok olyan tétel is van már, amely a könnyedségével hódít. A borvilág egyre inkább a gyümölcsös, könnyebben fogyasztható borok irányába megy. Ma már a Somlón is készülnek olyan borok, amelyek amellett, hogy gyümölcsösek, jobban ihatók, meg tudják mutatni az egyedi, ásványos terroirt, ami a somlói borokat figyelemreméltóvá teheti világviszonylatban is. Az igényes borfogyasztó ma mindenhol a limitált és máshol nem reprodukálható borokat keresi. Meg kell mutatnunk azt, amiben különlegesek és egyediek vagyunk. Vagyis azokat a hazai fajtákból készült borokat, amelyek jól megmutatják az itteni terroirt, és máshol nem reprodukálhatóak. 

©

A Juhfark Ünnepen a legnagyobb változatosságban ismerhető meg a fajta borainak sokféle stílusa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!