szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak bő két hét, és ismét találkozhatnak a borkedvelők Somlón a Juhfark Ünnepen, ahol szeptember 15-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a fajta egyedülálló, reprezentatív bemutatóját. Az összes kiemelkedő tétel megkóstolható, első kézből a borásszal.

A somlói juhfark a fajta és a termőhely tökéletes találkozása. A borvidék egyediségét talán a juhfark tudja legszebben megmutatni. És fordítva: a juhfarkra jellemző fajtajegyek ezen a vidéken mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: sokarcú, a könnyedtől a testesig minden stílusban utánozhatatlan, komplex, ásványos ízvilágú bor.

Egyedi talaja és klímája, no meg kiemelkedő borai révén a Somlót mára egyre több helyen jegyzik a világban. Ahogy Horkay András nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke fogalmaz: a komoly potenciállal rendelkező, nagy fehérborokban Somló a legkiválóbbak vetélytársa lehet.

A sokéves érlelést igénylő, inkább alkalomra szánt borok mellett nagyon sok olyan tétel is van már, amely a könnyedségével hódít. A borvilág egyre inkább a gyümölcsös, könnyebben fogyasztható borok irányába megy. Ma már a Somlón is készülnek olyan borok, amelyek amellett, hogy gyümölcsösek, jobban ihatók, meg tudják mutatni az egyedi, ásványos terroirt, ami a somlói borokat figyelemreméltóvá teheti világviszonylatban is. Az igényes borfogyasztó ma mindenhol a limitált és máshol nem reprodukálható borokat keresi. Meg kell mutatnunk azt, amiben különlegesek és egyediek vagyunk. Vagyis azokat a hazai fajtákból készült borokat, amelyek jól megmutatják az itteni terroirt, és máshol nem reprodukálhatóak. 

tornaipinceszet.hu

A Juhfark Ünnepen a legnagyobb változatosságban ismerhető meg a fajta borainak sokféle stílusa.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!