szerző:
hvg.hu

Az Élet és Irodalomban közzétett nyílt levelében azt a kérdést teszi fel Orbánnak, hogy "Mi a te kereszténységed?".

Így, tegeződve írja a levelet, és a kérdést töbször is felteszi a miniszterelnöknek a pszichológus.

Az írása elején  idéz a Bibliából: „...éheztem és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok; jövevény voltam és befogadtatok engem; mezítelen voltam és felruháztatok ... Akkor felelnek majd néki az igazak, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, és tápláltunk volna? vagy szomjúhoztál és innod adtunk volna? És mikor láttuk, hogy jövevény voltál és befogadtunk volna? ... Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiaim közül, velem cselekedtétek meg.”

Vekerdy szerint ezt olvassa Angela Merkel és Ferenc pápa is.

„Te nem ugyanezt olvasod?” – teszi fel a kérdést Orbánnak.

Majd kifejti, hogy az igazi, még nem klerikus kereszténység története a lúzerek története. „Az Úr Jézus Krisztus, a názáreti mester – lúzer. A tömeg, a nép szava egy hangon Barabást kiált, mikor arról van szó, hogy ki szabaduljon meg a haláltól. A názáreti halálra adatik. Lúzer. De lúzer minden tanítványa és apostola is, őket is megölik.”

Orbán ugyanakkor nem lúzer – állapítja meg,  hanem diadalmas győző, szövetségesével, Matteo Salvinivel együtt.

Majd azt a kérdést teszi fel, hogy „mi legyen a tengerben úszkáló felborultakkal?” Vekerdy szerint Orbán biztosan ügyesen megkerülné erre a választ, és azt mondaná, amit Soros György mindig is mondott: a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik.

Ezzel tehát mindenki egyetért. De addig is „hagyjuk őket vízbe fulladni?” Vekerdy gonosz feltételezése szerint, legszívesebben azt mondaná: igen, hagyjuk.

Ám szerinte ez a gondolkodás nem alkalmas egy keresztény Magyarország felépítésére.

Majd megidézi a magyarok által segített holokausztot, és kijelenti: „Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!