szerző:
hvg.hu

Böjte Csaba az Ákostól kapott 50 milliós adományról, az abortusz szigorításának lehetőségéről és arról is beszélt a 24.hu-nak, hogy nem érzi-e úgy, hogy a magyar kormánypárt kisajátította magának. Szemle.

Az idén 25 éves Dévai Szent Ferenc Alapítvány közelgő, a Papp László Sportarénába tervezett zenei műsorának kapcsán kérdezte Böjte Csabát a 24.hu újságírója. Beszéltek a kezdetekről, és arról is, hogy az alapítvány mostanra már egy kétezernél is több gyerekkel foglalkozó gyermekotthon-hálózatot működtet, jelenleg 83 helyiségben foglalkoznak gyerekvédelemmel.

Szó esik az interjúban arról, hogy idén márciusban az alapítvány 50 millió forintnak megfelelő összeget nyert a gyergyószentmiklósi Lázár-kastély felosztási perében, amit a Szent Ferenc Alapítvány indított a többi örökös ellen. Böjte azt mondja, hogy a kastély felét megkapták egy magyar családtól és felajánlották, hogy gyerekotthonként működtetnénk, "de a többi örökös másként akarta hasznosítani, így inkább kifizették a részünket."

Abortuszról, férfivá érésről

A ferences szerzetes szervezete további 50 milliót kapott Ákostól is, amelynek kapcsán az újságíró kitér arra, hogy Böjte szerint nem volt-e hiba elfogadni ezt az adományt, hiszen sokan úgy vélik, hogy ez valójában Ákos fizetsége volt azért, amiért Böjte megvédte a zenészt a női princípiumról tett kínos kijelentése után. Böjte Csaba szerint azonban ez így rendben van, hiszen hasonlóan gondolkodnak Ákossal és amúgyis a zenész azt a pénzt ajánlotta fel, amit egy sajótperen nyert.

Ezen a vonalon továbbhaladva, Böjte Csaba ad némi kiegészítést a tavasszal írt nyílt leveléhez, amelyben kifejtette, hogy a fiúból csak akkor lesz férfi, ha gyereke születik. "Nem azt mondom, hogy torzó, akinek nincs gyereke, inkább arra buzdítanék mindenkit, hogy ne féljünk kinyújtani a kezünket a gyerek ajándéka után" - fogalmaz most.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy helyeselné-e az abortusz szigorítását, viszonylag kitérő választ ad, de hangsúlyozza azért, hogy nem érti meg azokat, akik "önként megfosztják magukat a gyerek jelentette kincstől". Hozzáteszi, hogy "nem ítélem meg azokat a lányokat, akik egy buliban összefekszenek valakivel és gyermekük születik. De mennyivel másabb, ha biztonságban érezheti magát egy férfi mellett és büszkén mutathatja fel a gyermeket a családnak. 

Arról, hogy a nőknek a tűzhely mellett van-e a helyük

Erre is próbál diplomatikus választ adni, csak annyit hangsúlyoz, hogy a legjobb befektetésnek a gyereket, azaz a gyerekevállalást tartja...

A kormánypárti kisajátításról

Az újságíró végül rákérdez arra is, hogy Böjte Csaba nem érzi-e úgy, hogy a kormánypárt kisajátítja őt magának. Böjte erre azt mondja, hogy senki szekerét nem akarja tolni és, hogy az elmúlt 25 évben nem igazán pályázott a kormányok támogatására, sőt, volt, hogy ő is megfogalmazott kritikát a kormánypárttal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!