szerző:
hvg.hu

A hurrikán ereje ugyan csökkent, de ez senkit ne tévesszen meg, a trópusi ciklon életveszélyes. A keleti partot elérő hurrikán özönvízszerű pusztítást hoz magával.

A Florence hurrikán ereje 4-esről 2-es erősségűre csökkent, de ettől még a hurrikán változatlanul életveszélyes - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Roy Cooper, észak-karolinai kormányzó, és Brock Long, a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség (FEMA) igazgatója is ugyanezt hangsúlyozta. Long szerint katasztrofális pusztítást végezthet a hurrikánnal érkező özönvíz, helyenként akár 2-4 méter magas árvízre kell számítani. A vihar pedig akár nyolc-tíz méteres hullámokat is korbácsolhat a tengerparton, az ottani házakat egészen az tetőig elöntheti az áradat. "Szóval ez egy nagyon erős vihar. Az özönvizet sajnos sok ember nem éli túl" - mondta az igazgató.

Long és Cooper figyelmeztetése elsősorban azoknak az embereknek szólt, akik a kötelező evakuálás ellenére sem távoztak keleti parti otthonaikból. Roy Cooper nekik azt üzente, hogy akik nem hagyják el azonnal a katasztrófa által fenyegetett házaikat, azoknak pár órán belül "nem lesz kinek telefonálniuk", vagyis nem számíthatnak segítségre. 
Az észak-karolinai kormányzó sürgetett mindenkit, hogy ha még teheti, azonnal induljon az állam belső területei felé. Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet.

A hurrikán helyi idő szerint csütörtökön délután partot ér Észak-Karolinában. Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. 

Az érintett államokban körülbelül 1,7 millió embert szólítottak fel az otthonaik elhagyására. A viharra vonatkozó figyelmeztetések pedig összesen több mint tíz millió embert érintenk. A régió legtöbb repterét más lezárták, több mint 1700 járatot töröltek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!