szerző:
hvg.hu

A Pannon Egyetem dékáni döntés alapján ebben a félévben tíz, a drámás képzésben részt vevő óraadó tanártól vált meg. A hallgatók tiltakoznak.

Ma nagyjából ötvenen tanulnak az egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar osztatlan tanári képzésének drámapedagógus szakán.  Illetve – mint a dékánnak szóló nyílt levelükben írják – csak tanultak, egészen idén szeptemberig.

„Képzésünk eddigi oktatói elismert szakemberek, a drámapedagógia hazai történetének fontos alakjai. Ezek az oktatók saját módszereiket is átadták nekünk, ami nagy lehetőséget és pótolhatatlan gyakorlati tudást jelent.”

Az egyetem vezetése szeptember elején azt a döntést hozta, hogy ezeket az óraadó tanárokat szinte kivétel nélkül elbocsátják az egyetemről – illetve nem újítanak velük szerződést –, a megtartandó kurzusokat pedig szétosztotta olyan oktatók között, akik (noha saját szakterületükön kiválóak) a drámapedagógiához nem értenek.

„Mi azonban nem ezért jöttünk erre az egyetemre” – hangsúlyozzák a hallgatók.

Szeptember közepén több tantárgy esetében azt sem tudják, hogy ki tartja majd az óráikat, és a most elsős hallgatók felé sem jelezte az egyetem, hogy ilyen drasztikus változások várhatók.

„Kérjük, ne akadályozzanak minket abban, hogy folytassuk azt a képzést, amit elkezdtünk. Egyetemi kereteken belül elképzelhetetlen, hogy egy oktató ne legyen járatos az általa tanított tantárgyban, drámapedagógiából pedig nehéz lenne egy-két hét alatt könyvből felkészülniük az oktatóknak, hiszen ez egy alapvetően gyakorlatorientált szakma.”

Mint írják, hallgatóként kevés eszköz áll a rendelkezésükre, de e levéllel az egyetemi vezetés és a közvélemény tudtára próbálják adni, hogy számukra fontos ez a képzés, és nem szeretnék megélni annak drasztikus színvonalcsökkenését.

„Ezúton kérjük, hogy vizsgálják felül döntésüket, és engedjék, hogy olyan színvonalú képzésben részesüljünk, amilyen a Pannon Egyetemen elvárható lenne” – zárul a levelük.

 

UPDATE:
Cikkünk megjelenése után a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar reagált a hallgatók állításaira:

  1. A dráma- és színházpedagógiai szak egyetlen közalkalmazott oktatóját sem bocsátotta el a Pannon Egyetem.
  2. A diákok nem maradtak tanár nélkül, a képzés a többi szakhoz hasonlóan szeptember 13-án elindult.
  3. A kurzusokkal kapcsolatos információk – oktató neve, óra helye és időpontja – a Neptun-rendszerben a hallgatók számára elérhetők.
  4. A Kar vezetése továbbra is elkötelezett a képzések színvonala és elkötelezettsége mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Seszták Miklós köréhez kerülhet az utolsó kaszinó

Seszták Miklós köréhez kerülhet az utolsó kaszinó

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő

Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV