szerző:
Tóth Sándor

Tetszenek tudni, hogy melyik várost nevezik Ukrajna Velencéjének? S hogy van Odesszában egy Budapest étterem, aminek a séfje összekavart a napokban 5000 liter hallevest? Igaz, a mega bográcsból a paprikát kihagyta.

  Az odesszai Budapest étterem séfje és csapata kulináris csúcsot döntött: mostantól a legnagyobb mennyiségben főzött halleves ukrajnai- és világrekordját is jegyzi. Andrej Dromov a legjobb és legnépszerűbb ukrán séfek közé tartozik, a szakmát Moszkvában és Párizsban tanulta ki, s állítólag valamikor Budapesten is stázsolt. A Fekete-tengeri kikötővárosban három éve megnyílt, a magyar fővárosról elnevezett éttermet irányítja, és saját gasztrosorozata van az Inter tévécsatornán (Готовим вместе - Főzzünk együtt vagy szó szerinti fordításban Készítsük együtt címmel). Dromov nemcsak a Budapest étterem választékában található szegedi gulyást és a kacsasültet készíti el s adja asztalra vendégeinek magyar ízlés szerint , de valószínűleg próbálkozott már a Tisza-parti halászlé elkészítésével is. És szerintünk hallott róla, hogy ott nagyon is dívik az óriásbográcsozás a szegedi halfesztiválok idején.

©

Bár aligha érhetnek Dramov poros nyomába, akinek egy hajógyárban hegesztették össze a 6000 literes rozsdamentes acélüstöt, hogy kényelmesen főzőgessen benne 5000 liter hallevest.

©

S ezzel máris az első helyre került az ukrajnai és a nemzetközi rekordlistán. Ráadásul finom is volt, mert a vendégei szerint remekül készíti a Duna-deltájában található, „Ukrajna Velencéjének” nevezett Vilkov város hallevesét, a vilkovei uhát is. Ez derül kiderül azokból a tudósításokból is, amelyek a második szeptemberi hétvégén megtartott Dunai vendégek gasztrofesztiválról szólnak. A rekordmennyiségű halleves 15 000 adagnak felel meg. Az eddigi legtöbb, amit Dromov készített, ezer porció volt. Az 5 000 liter uhához 1 700 kg halat, 650 kg burgonyát, 250 kg sárgarépát és egy vödör sót használtak fel. A jó vilkovei uhát legalább négy halfajtából készítik, de Dromovék   hatféléből   – kecsege, harcsa, ponty, busa, kárász és a csuka – főzték. A mesterszakács a Tele-Nyigyelja hírportáljának (tv.ua) elmondta, hogy nagyon szereti, és gyakran főzi az  uhát, amihez a szokástól eltérően búzadarát is tesz a lébe.

De mi az az uha?

Az uhá szó gyökerei több szláv nyelvben egyszerűen a levesre vezethetők vissza. Ezért majdnem minden levest így neveztek a 18. századig, és csak fokozatosan tettek különbséget úgy, hogy az uhához hozzátették annak a halfajtának a nevét is, amiből elkészítették. Ma az uhát kizárólag hallevesre értik, amelynek egyik változata rákkal egészülhet ki.

©

Az  uhából egész receptcímtárat lehetne összeállítani, mivel legtöbbször kiegészítik annak a területnek, folyónak a nevével ahol készül: így van arhangelszki, pszkovi, doni, volgai, bajkáli, kamcsatkai, vagy jelen esetben vilkovei uhá. Megkülönböztetik a halhús színe - fehér, sötét, piros vagy borostyánszínű -, a hal fajtája, s az elkészítés módja szerint is. Ahogy már említettük, nagyon gyakori, hogy többféle halból főzik, zöldséggel, krumplival. Mint például a trojnaja uhát , aminek a neve is árulkodik arról, hogy háromféle halat használnak fel hozzá. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy nap alatt elszívták az összes füvet Kanadában

Egy nap alatt elszívták az összes füvet Kanadában

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének