szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Tetszenek tudni, hogy melyik várost nevezik Ukrajna Velencéjének? S hogy van Odesszában egy Budapest étterem, aminek a séfje összekavart a napokban 5000 liter hallevest? Igaz, a mega bográcsból a paprikát kihagyta.

  Az odesszai Budapest étterem séfje és csapata kulináris csúcsot döntött: mostantól a legnagyobb mennyiségben főzött halleves ukrajnai- és világrekordját is jegyzi. Andrej Dromov a legjobb és legnépszerűbb ukrán séfek közé tartozik, a szakmát Moszkvában és Párizsban tanulta ki, s állítólag valamikor Budapesten is stázsolt. A Fekete-tengeri kikötővárosban három éve megnyílt, a magyar fővárosról elnevezett éttermet irányítja, és saját gasztrosorozata van az Inter tévécsatornán (Готовим вместе - Főzzünk együtt vagy szó szerinti fordításban Készítsük együtt címmel). Dromov nemcsak a Budapest étterem választékában található szegedi gulyást és a kacsasültet készíti el s adja asztalra vendégeinek magyar ízlés szerint , de valószínűleg próbálkozott már a Tisza-parti halászlé elkészítésével is. És szerintünk hallott róla, hogy ott nagyon is dívik az óriásbográcsozás a szegedi halfesztiválok idején.

foodandwine.hu

Bár aligha érhetnek Dramov poros nyomába, akinek egy hajógyárban hegesztették össze a 6000 literes rozsdamentes acélüstöt, hogy kényelmesen főzőgessen benne 5000 liter hallevest.

bessarabianinform.com

S ezzel máris az első helyre került az ukrajnai és a nemzetközi rekordlistán. Ráadásul finom is volt, mert a vendégei szerint remekül készíti a Duna-deltájában található, „Ukrajna Velencéjének” nevezett Vilkov város hallevesét, a vilkovei uhát is. Ez derül kiderül azokból a tudósításokból is, amelyek a második szeptemberi hétvégén megtartott Dunai vendégek gasztrofesztiválról szólnak. A rekordmennyiségű halleves 15 000 adagnak felel meg. Az eddigi legtöbb, amit Dromov készített, ezer porció volt. Az 5 000 liter uhához 1 700 kg halat, 650 kg burgonyát, 250 kg sárgarépát és egy vödör sót használtak fel. A jó vilkovei uhát legalább négy halfajtából készítik, de Dromovék   hatféléből   – kecsege, harcsa, ponty, busa, kárász és a csuka – főzték. A mesterszakács a Tele-Nyigyelja hírportáljának (tv.ua) elmondta, hogy nagyon szereti, és gyakran főzi az  uhát, amihez a szokástól eltérően búzadarát is tesz a lébe.

De mi az az uha?

Az uhá szó gyökerei több szláv nyelvben egyszerűen a levesre vezethetők vissza. Ezért majdnem minden levest így neveztek a 18. századig, és csak fokozatosan tettek különbséget úgy, hogy az uhához hozzátették annak a halfajtának a nevét is, amiből elkészítették. Ma az uhát kizárólag hallevesre értik, amelynek egyik változata rákkal egészülhet ki.

Gyimesi Zsuzsa

Az  uhából egész receptcímtárat lehetne összeállítani, mivel legtöbbször kiegészítik annak a területnek, folyónak a nevével ahol készül: így van arhangelszki, pszkovi, doni, volgai, bajkáli, kamcsatkai, vagy jelen esetben vilkovei uhá. Megkülönböztetik a halhús színe - fehér, sötét, piros vagy borostyánszínű -, a hal fajtája, s az elkészítés módja szerint is. Ahogy már említettük, nagyon gyakori, hogy többféle halból főzik, zöldséggel, krumplival. Mint például a trojnaja uhát , aminek a neve is árulkodik arról, hogy háromféle halat használnak fel hozzá. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!