szerző:
hvg.hu

13 ember ölt meg eddig, most ötszázan vadásznak rá.

India eddigi legnagyobb tigrisvadászatán próbálják kézre keríteni azt a hatéves nőstényt, amely eddig 13 embert ölt meg. Az anyatigris egy 150 négyzetkilométeres területen portyázik, és eddig sikeresen kerülte el a vadászokat, rendőröket és mesterlövészeket.

A területen több mint ötezren élnek húsz faluban – írja a BBC. Az emberevések óta korlátozásokkal igyekeznek elkerülni a T-1-nek nevezett vadállat támadását: a farmerek és pásztorok korábban térnek haza, csak csoportokban mozognak, és tilos a szabadban kakálni.

A hajtóvadászat ellen ugyanakkor felszólaltak az indiai állatvédők is, akik szerint az illetékesek nem elég felkészültek ahhoz, hogy élve befogják a tigrist, így bizonyára le fogják lőni. A kérdésben szeptemberben állást foglalt az indiai legfelsőbb bíróság is, amely jelezte, hogy nem kell büntetésre számítani, ha a befogás során az állatot le kell lőni.

A hajszában harminchat erdőőr, fák tetején figyelő őrszemek, ötven "tigrisvédelmi különítmény", valamint AK–47-esekkel felfegyverzett rendőrök vesznek részt, összesen ötszáz ember. Több mint száz kameracsapda, egy drón és egy repülőgép is segíti a kutatást. Felbéreltek egy mesterlövészt is, aki kilencfős csapatával próbál a T-1 nyomára bukkanni.

Egyik eszközük egy Calvin Klein-parfüm, amelyet máshol már eredményesen használtak nagymacskák elcsábítására. Az Obsession for Men nevű illatszer cibetmacska-feromont tartalmaz, amelyet a jaguárok például ellenállhatatlannak találnak.

A hajtók altatólövedékekkel és hálókkal készülnek a legjobb forgatókönyvre, vagyis arra, hogy elkábítsák és elszállítsák a tigrist. Ugyanakkor a türelem egyre fogy, és mivel a T-1 már egyszer kapott egy altatólövedéket, amely hatástalannak bizonyult, nagy az esély arra, hogy éles golyó fog végezni vele.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó