szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor személyesen nyitja meg újra a múzeumot.

Több mint három évig tartott a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, amelynek keretében felújították a 70 éve bezárt Román Csarnokot is. Baán László, a Múzeum igazgatója a felújítás léptékei kapcsán a Hír Tv-nek elmondta, hogy csak a Román Csarnokon több mint 50 restaurátor dolgozott, és a munka egy éven át tartott, mert több ezer négyzetméter falat kellett helyrehozni – illetve a korabeli festészetet idéző stílus miatt 5,5 kiló arany is került a falakra.

A múzeumot jövő szerdán, október 31-én Orbán Viktor miniszterelnök nyitja majd meg.

Baán ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a teljes állandó kiállítás csak 2019 elejétől lesz látható. A Magyar Idők szerint ennek oka részben az, hogy ezzel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményének termeit bezárják, és az átkerül a Szépművészetibe. A felújítás és a költöztetés összköltsége 15 milliárd forint.

Az első időszaki kiállítás Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, a mester halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából. A Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamarakiállítást a Michelangelo teremben rendezik be, fókuszában az a reneszánsz művészeti probléma lesz, amit Leonardo bő négy évtizeden át próbált megoldani: hogyan lehet kivitelezni egy szabadon ágaskodó lovasszobrot.

(via Index)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Észrevettek két másik arcot Mona Lisa arca alatt

Leonardo da Vinci világhírű Mona Lisájának felszíne alatt egy másik nőt ábrázoló portrékép nyomait fedezte fel állítása szerint egy francia tudós fényvisszaverődésen alapuló technológia segítségével.