szerző:
hvg.hu

"Biztos vagyok benne, hogy a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó" - jelentette ki Orbán Viktor, aki maga is részt vett Kurtág György operájának ősbemutatóján. A darabot mi is meghallgathatjuk.

Mint írtuk, csütörtökön a Scalában tartották a magyar zeneszerző első operájának ősbemutatóját. Kurtág Györgyöt ma tekintélyes kortárs zeneszerzőként tartják számon, művei a nyolcvanas években nemzetközi hírnevet hoztak számára. Operát azonban egészen mostanáig nem komponált.

Kurtágot első látásra megfogta Samuel Beckett drámája, A játszma vége (Fin de partie). Már 1957-ben látta az angol nyelvű londoni ősbemutató után a színmű francia nyelvű változatát. Bár nyomban megvásárolta a könyvet, amelyet azóta is féltve őriz, közel hatvan évig tartott, amíg megérett benne, hogy operát komponáljon belőle. A világpremierre november 15-én csütörtökön, a milánói Scalában került sor, amelyen azonban a 92 éves mester nem vesz részt, nem vállalja ugyanis az utazást.

Az olasz lapook szerint óriási siker volt az előadás. A Kurtág-ősbemutató közönségében ott ültek a szakma képviselői: kortárs zeneszerzők, zenészek, zenekritikusok a világ minden részéből. A nézőtérről hallgatta Kurtág első operáját többek között a Scala színpadán is jól ismert Maurizio Pollini olasz zongoraművész, Pierre-Laurent Aimard francia zongoraművész, Schiff András zongoraművész, karmester, valamint jelen volt a darab írójának unokaöccse, Edward Beckett is. A világpremieren jelen volt a zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György.

Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett Kurtág György első operájának bemutatóján.

A darab november 25-ig látható a milánói operaházban, november 22-én a Rai5 olasz közszolgálati televízió is közvetíti.Az operát itt mi is végighallgathatjuk.

Egy kis beszélgetés után 20.03-tól kezdődik a csütörtöki bemutató felvétele.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket