szerző:
hvg.hu

Gyermekszakértőink megszakértették a köztársasági elnök mai beszédét.

Áder János azt reméli, hogy a múlt alapos ismerete több bölcsességet ad majd a jövő nemzedékeinek. Egy konferencián kifejtette: a Szent Korona sokkal több, mint díszes ötvösmunka: jogforrás, jelkép és eszme is egyben. Emlékeztetett arra is, hogy a magyar koronának a sok válságban, trónviszályban, háborús kataklizmában már régen el kellett volna pusztulnia, de megmaradt, és ma már Európa egyik legrégebbi felségjelvényének számít.

Gyermekszakértőinktől először is azt kérdeztük, ki az az Áder János. Abban mindenki – 5-11 évesekről van szó – egyetértett, hogy ő egy politikus.

A koronával kapcsolatban már sok különböző hozzászólás érkezett.

„Már nem emlékszem, melyik népség, de vittek a németeknek egy csomó kincset, és kértek egy koronát, mert az nem a németeknek való, hanem a magyaroknak” – szólt az egyik.

Egy idősebb már tanult is valamit a koronáról: „mi pont erről tanulunk töriórán, először egy rómainak akarták adni, de valami pápa azt álmodta, hogy ha jönnek a magyarok, akkor valamit kell tenni”.

„Azért van elferdülve a kereszt a tetején, mert amikor kinyitották a dobozt, megsérült.” Más szerint azért ferdült el, mert egy csatában eltalálta ötven nyíl.

De miért is fontos a korona?

„Régen más volt a világ, akkor egy korona nagyon fontos volt, most meg azért, mert egy nagyon régi szimbóluma Magyarországnak.”

„Nálunk a szentek nagyon fontosak.”

„Tele van mindenféle nagyon értékes kővel, és tök értelmetlenül mentek volna le bányászni, és tök értelmetlen lett volna a szenvedés.”

Gyerekszerkesztők napja

Az UNICEF Gyerekhang nap akciója keretében kedden délutánra gyerekeket hívtunk a szerkesztőségbe, hogy mondják el véleményüket egy-egy kiemelt hír kapcsán. A szülők beleegyezésével óvodástól kisiskolás korig, fiúk-lányok vegyesen segítettek nekünk a szerkesztőségben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost