szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évről évre megvizsgálják.

Egy húsz évvel ezelőtti látványos mentőakciónak köszönhetően egyre kevésbé ferde a híres pisai torony: a fehér márványból készült építmény négy centiméterrel egyenesebb lett.

A toszkán város jelképe stabil, "egészségi állapota" elégedettségre ad okot – derült ki egy szakértői csoport friss értékeléséből, melynek tagjai már 17 éve figyelik az építmény mozgását.

A torony stabilabb, mint ahogyan azt a Michele Jamiolkowski építészmérnök vezette nemzetközi bizottság korábban megjósolta – írja az Il Tirreno toszkán napilap. A bizottság 1993 és 2001 között dolgozott a helyreállítási munkálatok tervezésén és koordinálásán.

A 800 éves tornyot a talapzat alatt 44 centiméterrel elhelyezett többtonnányi súlyokkal "húzták egyenesre". Az akció során erős acélsodronyokkal biztosították az építményt.

Az 58,5 méter magas épület már 1173-as elkészülte után elkezdett dőlni. Amikor a függőlegestől 4,5 méterrel tért el és összeomlással fenyegetett, 1990-ben lezárták a látogatók elől.

A világörökségek közé tartozó pisai ferde tornyot 2001-ben, tizenegy év után nyitották meg újra.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén