szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hiánypótló kutatáshoz hat rettenthetetlen önkéntes nyelte le egy-egy figura fejét.

Különleges kísérletre vállalkozott egy brit és ausztrál szakemberekből álló csoport: elhatározták, hogy lenyelik egy-egy 1 centiméter hosszú és 1 centiméter széles Lego-figura fejét, hogy megnézzék, mennyi idő alatt halad át a szervezeten, és megvizsgálják, hogy a műanyag befolyásolják-e a széklet minőségét.

A kutatásra, amelyet a Journal of Paediatrics and Child Health című gyermekgyógyászati szakfolyóiratban publikáltak, azért vállalkoztak a részt vevő orvosok, mert a gyerekek rendszeresen nyelnek le különböző apró műanyag játékokat, a szülők pedig általában rengeteget aggodalmaskodnak emiatt.

Volt, akinél 1,1, volt, akinél 3 nap kellett az eredményhez, így megállapítható, hogy átlagosan 1,7 nap szükséges ahhoz, hogy a lenyelt Lego a vécében kössön ki. A játék semmilyen változást nem idézett elő a székletben, és egyik önkéntes sem tapasztalt fizikai fájdalmat a folyamat alatt.

A tanulmány egyik szerzője, Grace Leo elmondta: a kísérlet célja az volt, hogy megnyugtassák a szülőket, azaz, hogy nem kell pánikba esni és azonnal az orvoshoz rohanni, ha a gyerek lenyelt valamit. Ennek ellenére arra figyelmeztetnek, hogy ha a gyerek érmét, elemet, mágnest vagy éles tárgyat nyelt le, illetve valami olyat, ami hosszabb, mint öt centiméter, és szélesebb, mint 2,5 centiméter, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni – írja a Smithsonian.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!