szerző:
hvg.hu

"A bor megerősíti az élet értelmébe vetett hitet" – nyilatkozta egyszer Dr. Bussay László, a 2014-ben elhunyt legendás csörnyeföldi orvos-borász. Az emlékére alapított díj méltó elismerése azoknak, akik ebben a szellemiségben munkálkodnak.

Az idei  Bussay László Emlékdíjat december 13-án a Pannon Bormíves Céh hagyományos karácsonyi ünnepségén, a Corinthia Grand Hotel Royalban Szabó Edit újságíró, a Borsmenta.hu online gasztronómiai magazin alapító-főszerkesztője, borszakíró vehette át dr. Bussay Dorottyától és az Év borteremelőjétől, Balla Gézától.  "Amikor Bussay doktorral beszélgettem, méltatott nekem egy bort. Azt mondta: Edit, az olyan bor, hogy attól a világ angolspárgát csinál. Szóljatok, ha majd írtam egy ilyen cikket, de akkor se hagyom abba. Nagyon köszönöm!” – nyilatkozta a díjazott.

©

Szabó Edit a 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának struktúráját és műsorszerkezetét. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt. 2014-ben Nagy séfkönyv címmel jelent meg 25 kimagasló magyar szakácsot bemutató könyve. 2016 elején indította el a Borsmenta online magazint, s ugyanezen évben egyik alapító tagja lett a Magyar Borszakírók Körének. 2017-ben pedig újabb kötete jelent meg: a magyar bor világának 26 női főszereplőjét bemutató „Gyengébb? Nem!”  

Az idén posztumusz díjat is adományozott a Pannon Bormíves Céh: Sánta Zoltán a nemrégiben elhunyt kiváló szakember, nemzetközi borakadémikus, tanár kapta. Róla és munkásságáról volt kollégái és egyben barátai Török Péter és dr. Mészáros Gabriella emlékeztek meg. Sánta Zoltán több, mint 10 évig volt a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Az ő irányítása alatt alakult meg 2009-ben az MTA Bormustra, neki köszönhetően az MTA vendégei között megfordult a magyar borásztársadalom színe-java. Tanulmányait követően 2013-ban a ruszti Osztrák Borakadémián nemzetközi borakadémikus oklevelet vehetett át. Borkollégiumi előadó, a 2011-ben megjelent Bortankönyv, a világ borai társszerzője, nemzetközi és hazai szakmai borversenyek állandó zsűritagja volt. 2014-ben a ruszti Borakadémia vezetőségi tagja lett, számos előadást tartott Budapesten, Prágában, magyar borokat mutatott be Ausztriában, Németországban.

 Amit tudni érdemes: A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz elismert családi pincészet. A szervezet mára 36 tagot számlál az ország összes borvidékéről, jelenlegi elnöke Jekl Béla villányi borász. A tagok célja nemcsak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása mellett. A céh ennek jegyében 2013-ban alapított díjat, amelyet 2014 óta Bussay László emlékének szentelnek. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása

Megtalálták az Esterházy-vagyon kezelőjének anyját, akit kedden "elraboltak"

Megtalálták az Esterházy-vagyon kezelőjének anyját, akit kedden "elraboltak"