szerző:
T.S.

A neves londoni aukciósház, a Chirstie’s rekordot ért el a minap licitre bocsátott Macallan 60 YO 1926-os whisky eladásával. A leütési ár 1,2 millió fontnál állt meg, ami kb.1,5 millió dollárt, illetve 432 millió forintot kóstál.

 

A különleges italt 60 évig tölgyfa hordóban érlelték mielőtt 1986-ban palackozták. A palack egyedi dizájnja Michael Dillon ír festőművész munkája, aki történelmi témájú falfestményeivel vált híressé. A limitált, mindösszesen 40 üvegből álló szériából ennek az egyetlen egyenek a címkéjét készítette ő. Míg a többségét Sir Peter Blake (a Beatles együttes a Bors őrmester Magányos Szívek Klubjának zenekara c. albumának alkotója) és az olasz Valerio Adami ismert pop-art művészek kivitelezték.

A most eladott whisky sajátos aromájú, mivel a spanyolországi Jerez de la Fronterából származó hordóban tartották, amelyben előzőleg oloroso sherry volt. Származási helye pedig a híres skóciai whiskyrégió, Speyside. Érdekesség, hogy a rekordösszeget elért palacknak egyszer már „nyoma veszett”, azt követően, hogy 1999-ben a Piccadilly luxuskereskedése, a Fortnum & Mason értékesítette. A Chirstie’s titka, honnan került most elő, mint ahogy a nyertes licitáló személye is homályban marad.

©

Az idei év egyébként minden tekintetben csúcsot hozott a Macallan whisky történetébe. Ugyanis a gyűjtők egymást túllicitálva fizettek csillagászati összegeket egy-egy palackért. Áprilisban 1,2 millió dollárért – forintra átszámolva több mint 314 millióért – kelt el a dubai nemzetközi repülőtér Le Clos nevű luxusüzletében két üveggel belőle.  Míg egy Macallan Valerio Adami 1926 whiskyért májusban 815 ezer fontot (294 millió forintot) fizettek ki a Bonhams aukcióján Hongkongban. Ugyanott egy palack Macallan Peter Blake 1926-ot  751 ezer fontért (271 millió forintért) vásároltak meg. Skócia fővárosában, Edinburghban ugyancsak a Bonhams  aukciósház árverésén 1,1 millió dollárt ért egy gyűjtőnek a Macallan egyik párlata októberben.

 

 

             

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A teljesség fölött

A teljesség fölött

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Elfogyott az influenza elleni négykomponensű oltóanyag

Elfogyott az influenza elleni négykomponensű oltóanyag

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás