szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három évvel ezelőtt egy beszélgetéssel kezdődött. Néhány egri borász úgy vélte, egymással összefogva messzebbre jutnak, és eredményesebbek lehetnek a borvidék ismertségének növelésében.

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Rögtön az induláskor fontosnak tartották a tudatos működést. Ezért, hogy a fejlesztendő területek kapcsán tisztán lássanak, az első lépést a kérdések tisztázása jelentette. A vendéglátás és a kereskedelem képviselőivel kezdeményeztek párbeszédet, valamint Eger városával együtt félezer fogyasztóra kiterjedő piackutatást is végeztek.

Az irányt ezután a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása jelölte ki. A gyakorlatban mindez a bikavér megerősítését, és a közösségi fehér bor, az Egri Csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

Facebook

Igazi műhelymunka folyik a hivatalosan 2018-tól egyesületként működő szerveződésben, amelynek egyik alapítója, Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonos-borásza. Így nyilatkozott a közös munkáról: „Számomra nagy élmény lelkes kollégákkal korszakos feladatokról, kérdésekről elmélkedni. Örülök nekik, és igazán remélem, hogy ez a szeretet kiárad majd az egész borvidékünkre, és – bízván valóban méltó közös törekvéseinkben – beteljesítjük a ránk szabott feladatainkat, így talán példát adhatunk a következő generációnak is.”

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

StudioNemes

Egri Bor Most néven elindultak közösségi médiafelületeik, valamint szakmai előadásokat tartottak Egerben és Budapesten sommelier-knek, borkereskedőknek, szakújságíróknak a márkaborokra és a dűlőszelektált egri borokra fókuszálva.

A nyilvánosság előtti frekventált bemutatkozásuk a napokban Egerben megrendezett Szőlészeti és Borászati Konferencián volt. A budapesti borkedvelők a műhely tagjaival legközelebb a Corinthia Hotelben február 22-én megrendezendő Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon találkozhatnak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!