szerző:
hvg.hu

Három évvel ezelőtt egy beszélgetéssel kezdődött. Néhány egri borász úgy vélte, egymással összefogva messzebbre jutnak, és eredményesebbek lehetnek a borvidék ismertségének növelésében.

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Rögtön az induláskor fontosnak tartották a tudatos működést. Ezért, hogy a fejlesztendő területek kapcsán tisztán lássanak, az első lépést a kérdések tisztázása jelentette. A vendéglátás és a kereskedelem képviselőivel kezdeményeztek párbeszédet, valamint Eger városával együtt félezer fogyasztóra kiterjedő piackutatást is végeztek.

Az irányt ezután a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása jelölte ki. A gyakorlatban mindez a bikavér megerősítését, és a közösségi fehér bor, az Egri Csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára.

©

Igazi műhelymunka folyik a hivatalosan 2018-tól egyesületként működő szerveződésben, amelynek egyik alapítója, Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonos-borásza. Így nyilatkozott a közös munkáról: „Számomra nagy élmény lelkes kollégákkal korszakos feladatokról, kérdésekről elmélkedni. Örülök nekik, és igazán remélem, hogy ez a szeretet kiárad majd az egész borvidékünkre, és – bízván valóban méltó közös törekvéseinkben – beteljesítjük a ránk szabott feladatainkat, így talán példát adhatunk a következő generációnak is.”

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

©

Egri Bor Most néven elindultak közösségi médiafelületeik, valamint szakmai előadásokat tartottak Egerben és Budapesten sommelier-knek, borkereskedőknek, szakújságíróknak a márkaborokra és a dűlőszelektált egri borokra fókuszálva.

A nyilvánosság előtti frekventált bemutatkozásuk a napokban Egerben megrendezett Szőlészeti és Borászati Konferencián volt. A budapesti borkedvelők a műhely tagjaival legközelebb a Corinthia Hotelben február 22-én megrendezendő Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon találkozhatnak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megvan Baló György temetésének időpontja

Megvan Baló György temetésének időpontja

Másfél hónapja vár a műlábára egy gávavencsellői férfi

Másfél hónapja vár a műlábára egy gávavencsellői férfi

Egy házépítő cég máris rárepült a kormány népesedési programjára

Egy házépítő cég máris rárepült a kormány népesedési programjára

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre