szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A március 24-i választások közeledtével újabb, immár nyolcadik dalát jelentette meg hétfőn Prajuth Csan-ocsa, a thaiföldi juntát vezető miniszterelnök.

Az Új nap című szerzeményben a nyugalmazott tábornok arról énekel, hogy régóta egy új napról álmodik, egy fontos napról Thaiföld történetében, amellyel az ország nagyot lép a demokrácia irányába. "Egy új nap közeleg, hogy a múlt hibáit helyrehozzuk, hogy összefogjunk azok ellen, akik ártani akarnak Thaiföldnek" - önti dalba választási üzenetét Prajuth Csan-ocsa.

Ez már a 64 éves volt tábornok nyolcadik dala, amióta vezetésével a katonaság 2014-ben átvette az ország irányítását. Korábbi dalai többnyire a hazafiasságról és a türelem fontosságáról szóltak, de a nóták egyre veszítettek népszerűségükből, ahogy a thaiföldiek türelme fogyni kezdett. Prajut Csan-ocsa maga is indul kormányfőjelöltként a választáson. Első kampánybeszédét várhatóan a hét végén tartja majd.

A junta, miután belpolitikai káosz és tömegtüntetések közepette átvette a hatalmat, azt ígérte, hogy egy évig lesz hatalmon, és választásokat tartanak. Azóta a választások megtartását legalább ötször elhalasztották arra hivatkozva, hogy több idő kell a reformok végrehajtására, illetve a király halálát követően a zökkenőmentes utódlás lebonyolításához.

Elemzők szerint a március 24-i választások aligha lesznek demokratikusak, mert a választási szabályok a juntának kedveznek. A miniszterelnök személyéről például a katonai vezetés által kinevezett szenátus szavaz majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!