szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kutatók megállapították, hogy teljesen blokkolható a HIV-fertőzés az antiretrovirális terápiával.

Megállítható az AIDS-járvány a kutatók szerint. Megállapították, hogy azok a fertőzött férfiak, akiket sikeresen kezeltek retrovírus-terápiával, nem adták tovább a szerzett immunhiányos tünetegyüttest okozó vírust a partnerüknek. Ez másképp fogalmazva azt jelenti, hogy a sikeresen kezelt HIV-betegek akkor sem terjesztik a kórokozót, ha nem használnak óvszert. A kutatás eredményének óriási szerepe lehet a fertőzöttek társadalmi megbélyegzésének csökkentésében – írja a Guardian.

A Lancet orvosi szaklapban publikált tanulmány szerint a londoni University College vezetésével a kutatók Európa-szerte 1000 olyan meleg párt vizsgáltak meg, ahol az egyik fél HIV-kezelést kapott. Ez antiretrovirális terápiát jelentett, amelynek lényege, hogy olyan gyógyszerek kombinációját kapja a beteg, amellyel meggátolhatók a retrovírusok, például a HIV-vírus szaporodása. Az ezer pár esetében egyszer sem fertőzte meg a HIV-beteg fél a másik, nem fertőzött társát. A kezelés oly mértékben tudta blokkolni és pusztítani a vírust, hogy kondom használata nélkül is biztonságosan élhettek nemi életet.

15 férfi csak azért kapta el mégis a vírust a nyolc évig tartó kutatás során, mert más valakivel is létesített szexuális kapcsolatot, olyan emberrel, aki nem állt kezelés alatt – bizonyították a DNS-tesztek.

A kutatás során kizárólag meleg párokat vizsgáltak, de Alison Rodgers professzor szerint korábbi tanulmányokban arra a következtetésre jutottak, hogy az antiretrovirális terápia a heteroszexuális párok esetén is működik.

Rodgers szerint az, hogy sikerült bebizonyítani, hogy a kezelés mellett a fertőzés valószínűsége gyakorlatilag nulla, nagy lendületet adhat a HIV-tesztek népszerűsítéséhez. Hiszen pozitív eredmény ellenére sem kell most már a stigmatizációtól tartani: a gyógyszerek szedése mellett nem fogja a beteg más egészségét kockáztatni.

2017-ben körülbelül 40 millió HIV-fertőzött volt világszerte, közülük 21,7 millió ember kapott megfelelő kezelést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban