szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az esőben nem repülnek a rovarok, a velük táplálkozó fecskék pedig éheznek. Ezért aztán a gyenge madarak esővédett helyekre húzódnak be, ha ez épp a mi erkélyünk lenne, nagy szolgálatot tehetünk nekik az etetésükkel, írja a Facebookon a Hortobágyi Madárpark.

Nem csak minket lomboz le a napok óta tartó novemberi idő, a fecskék is megszenvedik az időjárást. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány hívja fel Facebook-posztjában a figyelmet arra, hogy a repülő rovarokkal táplálkozó fecskék napok óta nem tudnak vadászni. Ennyi idő alatt lemerülnek a tartalékaik, elgyengülnek. A madárpark rengeteg fotót kap erkélyeken csapatosan gubbasztó madarakról, volt, hogy 50 fecske gyűlt össze egy épületen.

De az emberek segíthetnek átvészelni a mostoha időszakot: az esőtől védett helyen ajánlatos egy lapos tálban, virágalátétben táplálékot felkínálni nekik. A legjobb a kisállatboltban is beszerezhető lisztkukac, de szeretik a túrót, apróra vágott csirkeszívet, csirkenyesedéket, alutasakos junior macskaeledelt is. Viszont a fecskék repülő rovarokkal táplálkoznak, így a tápláléknak „mozognia” kell, hogy elfogadják. Amennyiben a felsorolt, nem rovar eredetű eledellel etetünk, mindenképp szórjunk rá lisztkukacot, gilisztát, szöcskét!" – szól a figyelmeztetés, ellenkező esetben nem fogják megenni a megmentésükre összeállított menüt.

Ha pedig már kihűlt, mozgásképtelen fecskét észlel valaki, tegye be egy zárt, sötét kartondobozba, majd száraz, meleg helyre. Meg lehet próbálkozni a madár kézből etetésével, de ez nem egyszerű. "Ilyen esetben mielőbb hívjátok ügyeleti számunkat (0630/535-64-84)!" – üzenik a madárvédők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak