szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összegyűjtötték a legsikeresebben terjesztett összeesküvés-elméleteket és álhíreket, amelyekkel Greta Thunberget próbálják lejáratni.

A világ egy jókora része képtelen mit kezdeni azzal, hogy egy tizenéves komolyan gondolja a bolygó megmentését – nem csoda, hogy rengeteg álhír, meghamisított fotó és összeesküvés-elmélet terjed Greta Thunbergről. A svéd aktivista ahhoz túl fiatal, hogy Kennedy meggyilkolásával vádolják, de ezt leszámítva minden létező vád előkerült már, amivel csak lejáratni szoktak embereket.

Az AFP összegyűjtötte ezeket, hogy tételesen cáfoljon. Némi utánajárással kiderítették, hogy

– Thunberg soha nem szerepelt közös képen Soros Györggyel, az összeesküvés-elméletek terjesztői egy olyan fotót terjesztenek, amely a secretnews.fr-en, a francia Hírcsárdán jelent meg, akik az eredeti fotóról Al Gore-t cserélték ki Sorosra,

– a fotó, amelyen az Iszlám Állam zászlója előtt pózol egy férfi és egy lány, 2013-ban készült Szíriában, kizárt, hogy a szőke kislány rajta ő volna,

– a kép, amelyen azt mutatnák, micsoda szemetet és hány műanyag zacskót hagytak maguk után New Yorkban az ő részvételével megtartott klímatüntetés résztvevői, hónapokkal korábban Londonban, a Hyde Parkban készült, a marihuána legalizálásáért szervezett tüntetésen, de már ausztrál környezetvédőket is megpróbáltak lejáratni ugyanezzel a fotóval,

– amikor arról rakott ki képet a Twitterre, hogy ebédel egy vonaton, a háttérben egy dán téli táj volt, nem pedig éhező fekete gyerekek, ahogy azt később odahamisították,

– az pedig, hogy ő a világ legjobban fizetett aktivistája, szintén egy paródiaoldalról került be az összeesküvés-elméletekbe.

Ha ennyi álhír egyben kicsit sok volt, azért legyen meg egy egészen csodálatos paródiavideó is a -–természetesen nem létező – Greta Thunberg Helpline-ról, amelyen felnőtt emberek kiönthetik a dühüket, hogy miért figyel mindenki egy tinédzser aktivistára.

És ne hagyjuk ki az ENSZ klímacsúcsán elmondott beszédének svéd death metál feldolgozását se:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!