szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bottal ásó cebu szigeti disznókat figyeltek meg.

A jelenségre 2015-ben figyelt fel egy amerikai ökológus az egyik párizsi állatkertben. Meredith Root-Bernstein a családjával nézegette az állatokat, amikor feltűnt neki, hogy az egyik cebu szigeti disznó (Sus cebifrons) egy darab fát vett a fogai közé, és azzal kezdett ásni.

Számos állatfajról – így a csimpánzokról, a varjakról vagy a delfinekről – közismert, hogy egyedeik eszközöket használnak, ilyesmit azonban sertéseknél korábban sosem figyeltek meg. Pedig ezeket az állatokat is kifejezetten intelligensnek tartják.

Az első megfigyelés után Root-Bernsteinnek és kollégáinak 2016-ban négy, a következő évben pedig hét alkalommal sikerült felvételeket készíteniük arról, hogy az állatkert cebu szigeti disznói és kicsinyeik fadarabokkal túrták a földet.

A kutatók kipróbálták, mi történik, ha olyan eszközöket adnak az állatoknak, amelyekkel könnyebb ásni, de azokat csupán két alkalommal használták.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a disznók – és ez különösen igaz volt a felnőtt nőstényre – a vemhesség vége felé használták leginkább az eszközöket az ásáshoz: azokkal készítettek fészket maguknak a földbe. A kutatók azt feltételezik, hogy az anyaállat tanulta meg először, hogyan kell eszközzel ásni, a tudását pedig továbbadta az utódainak.

A viselkedést egyelőre csak kevés, fogságban élő disznónál figyelték meg, a National Geographic szerint azonban így is jelentős felfedezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

A kea sokkal okosabb, mint eddig gondolták – videó

Első ízben sikerült eszközhasználatot dokumentálni vadon élő madaraknál – derült ki egy új tanulmányból. Úgy tűnik, az Új-Zélandon élő hegyvidéki papagáj, maori nyelven kea, jóval okosabb lehet, mint azt eddig vélték.

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről