szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eredménytelenül végződött a Csendes-óceán térségében 1937-ben eltűnt Amelia Earhart repülőgépének maradványai utáni újabb kutatás a Kiribati-szigeteknél. A Robert Ballard vezette csoport semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy a térségben zuhant volna le az amerikai pilóta kétmotoros Lockheed repülőgépe – adta hírül a The New York Times.

A Titanic hajóroncsát felfedező Ballard kutatócsoportja augusztusban két héten át kutatta a Kirabatihoz tartozó Nikumaroro (egykoron Gradner)-atoll térségét Nautilus nevű kutatóhajójával és drónokkal. Bár nem találtak semmit, Ballard a napilapnak nyilatkozva bizakodóan szólt arról, hogy meg fogják lelni a repülőgép maradványait. "Ez a repülőgép létezik. Nem egy Loch Ness-i szörnyről van szó, meg fogjuk találni. Nem adom fel" – jelentette ki.

Earhart 1932-ben lett világhírű, amikor első nőként egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt.

1937 májusában Miamiból indult útnak kétmotoros Lockheed gépén Fred Noonan navigátor társaságában, hogy első nőként körberepülje a Földet. Az út utolsó harmada a Csendes-óceán fölött vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek. A páros 1937. július 2-án szállt fel Pápua-Új-Guineából, céljuk a négyezer kilométerre fekvő Howland sziget volt félúton Ausztrália és a Hawaii-szigetek között, ám soha nem érkeztek meg. Earhart utolsó rádióüzeneteiben az üzemanyag fogyására, rossz rádiókapcsolatra panaszkodott.

A feltételezések szerint elfogyott az üzemanyaguk, és a tengerbe vesztek. Mások szerint eltévedtek, és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten landoltak, de segítség híján nem sokkal később meghaltak. Ezt az elméletet támasztja alá, hogy a szigeten olyan tárgyak kerültek elő, amelyek az 1930-as évek Amerikájában készültek. A végzetes repülés körülményeit kutató tudóscsoport tavaly jelentette be, hogy hasonlóságot találtak az atollon talált csontmaradványok és Earhart anatómiai sajátosságai között.

A National Geographic csatorna, amely Ballard kutatásait támogatja, vasárnap mutatja be dokumentumfilmjét az expedícióról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

Soha nem látott videó került elő az első nagy női pilótáról

Évtizedekig egy dobozban őrizték azt a 16 milliméteres filmet, amelyen az első híres női pilóta, Amelia Earhart látható. A felvétel valószínűleg 1937-ben, nem sokkal az eltűnése előtt készült egy kaliforniai reptéren. A fekete-fehér kockákon Amelia Earhart bemutatja gépét a vendégeinek, illetve fotósoknak pózol.

hvg.hu Világ

Átírhatják Amelia Earhart halálának történetét

Megoldódni látszik a talány, amely Amelia Earhart eltűnését és további sorsát övezi: a legújabb kutatások szerint a pilóta gépének lezuhanása után még hetekig, vagy akár hónapokig élt számkivetettként egy szigeten.

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá

Egy bizalmi szavazást már megnyert Conte, most egy sokkal nehezebb vár rá