szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai rapper, T.I. tanulságos témát vetett fel egy podcast vendégeként, amikor büszkén mesélte, hogy a 18 éves lányát minden évben elviszi nőgyógyászhoz a születésnapján, hogy az ellenőrizze, ép-e a szűzhártyája.

Deyjah, T.I. 18 éves lánya nemcsak ajándékokat kap a születésnapjára, hanem egy időpontot is a nőgyógyászhoz, ahol az apja kérésére az orvos ellenőrzi, hogy ép-e még a lány szűzhártyája. Ebből a gondos apa azt akarja leszűrni, hogy a lánya szexelt-e vagy sem. Az orvos által kiállított papír átvétele után pedig megnyugszik, hogy nem. És erre büszke.

T.I. részletesen beszámolt a procedúráról a podcastban. Az egész téma azért került szóba, mert a műsorvezetők megkérdezték a rappert, hogy tartott-e szexuális felvilágosítást a lányának.

T.I.-t sajnos ki kell ábrándítanunk: egy szűzhártya-vizsgálat nem épp a leghatásosabb és legcélszerűbb módja a szexuális felvilágosításnak. Sőt ez inkább a lánya privátszférájának és testi autonómiájának a nagyon is erőszakos megsértése.

Ha csak a tudományos oldalról közelítjük:

  • a szűzhártya épsége vagy sérülése nem megbízható mutatója annak, hogy valaki szexelt-e már vagy sem
  • a szűzhártya sérülhet sportolás, biciklizés, lovaglás, tamponhasználat, esetleg masztrubálás közben is, márpedig ezek egyike sem feltételez közösülést
  • a legtöbb ember szűzhártyáján eleve van egy kisebb nyílás – ezen keresztül távozhat például a menstruációs vér

Amit pedig általánosságban hozzá lehet tenni: a szüzesség nem orvosi vagy tudományos, hanem kulturális, társadalmi fogalom. Az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ nem véletlenül ítélte el és nevezte az emberi jogok megsértésének a szüzességi teszteket világszerte.

Egy ember értékét ugyanis nem egy szövetdarab adja.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Mitől lesz valaki terhes? És baj, ha kicsi?

A fiatalok jó része még mindig nincs képben a szexualitással, pedig az egészséges testi-lelki fejlődéshez szükséges, hogy a gyerekek tudják, mi történik bennük, kérdezhessenek, és rájuk szabott, de valódi információt kaphassanak. Kiderült, milyen kérdések foglalkoztatják őket a leginkább.

Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között

Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között