szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szöveget mindenekelőtt egy nagymama írta, nem pedig egy uralkodó.

A brit királyi család hétfői válságtanácskozása után kiderült, hogy Erzsébet támogatja Harry herceg és Meghan Markle tervét, hogy a monarchiától eltávolodva, a saját lábukra állva éljenek tovább. A királynő egy szokatlanul személyes hangvételű közleményt is kiadott a sandringhami egyeztetés után, a brit sajtó pedig azóta is próbálja elemezni a mondatait.

A sussexi herceg és hercegné döntését a brit uralkodó elfogadta, noha a közleményből egyértelműen kiolvasható az is, hogy mindezt nehéz szívvel vette tudomásul II. Erzsébet. Az uralkodó ugyanis azt remélte, hogy a házaspár a királyi család „teljes munkaidőben dolgozó” tagja marad.

A közleményben azt írta, hogy a tárgyalások az unokájáról és annak családjáról nagyon „konstruktívak” voltak. A Daily Mail királyi szakértője szerint jelentősége van annak, hogy a királynő a szövegben sokszor használja a „családom” és az „unokám” szót. Az kiderült, hogy az elmúlt napok történései sok fájdalmat okoztak neki, de a szakértő szerint a királynő jelezni akarta, hogy nemcsak uralkodó, hanem nagymama is, aki megvédi az unokáját.

Feltűnő volt az is, hogy a közlemény a protokoll által megkövetelt Sussex hercege és hercegnéje megszólítás helyett a Harryt és a Meghant használja, ami előrevetítheti, hogy a házaspártól elveszik majd a királyi fenség státuszt.

A családom és én szóösszetétel gyakori használata pedig azt jelzi a szakértő szerint, hogy a királynő fontosnak tartotta, hogy egységet mutasson – különösen akkor, amikor a brit sajtó egy része a Harry és Vilmos közötti feszültségről cikkezett.

Az anyagi függetlenedés részletei feltűnően hiányoznak a közleményből, ami azt jelzi, hogy itt nagyon sok kérdést kell még tisztázni. Az sem derül ki, hogy Károly herceg finanszírozza-e a továbbiakban a fia családját.

A közleményből kiderül az is, hogy a helyzet a királynő számára is egy sokismeretlenes egyenlettel ér fel, de az uralkodó eltökéltnek tűnik, hogy minden problémára megoldást találjon.

Mindenesetre szakértők szerint a közlemény egy nagymama perspektívájából íródott, aki gondoskodni akar a sebezhető unokájáról, a szöveget pedig – a királyi protokollhoz képest legalábbis – kifejezetten melegnek és barátságosnak találták.  

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Harry és Meghan: ez a szakítás lesz a végső?

A feszültség, aminek eddig csak jelei voltak a királyi családon belül, most már nyilvánvaló: Harry herceg és Meghan Markle a jövőben visszalépnek uralkodói családban rájuk háruló kötelezettségektől, és dolgozni fognak. Az viszont még nem világos, hogy mennyire lesz működőképes az új hibrid modell, amellyel a Sussexék próbálkoznak, hogy szabaduljanak a királyi kötelékekből. Mint ahogyan az sem, hogy mihez kezd ezzel a problémával a monarchia.