szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Így nem a házasságban, hanem már előtte kiderülhetne a számukra, hogy esetleg a férjük korábban erőszaktevő volt.

Kelet-Kínában kísérleti jelleggel elindítanak egy programot, amely lehetővé teszi, hogy a házasság előtt állók leellenőrizzék: párjuk nem követett-e el a múltban családon belüli erőszakot. Yiwu városának honlapján július elsejétől válik elérhetővé az adatbázis, amelyben majd böngészni lehet. Ebben a listában minden információt meg fognak találni az érdeklődők azokról az emberekről, akiket 2017 óta családon belüli erőszak bűne miatt elítéltek, és azt is közzé teszik majd, hogy az elkövetőkre milyen büntetést szabtak ki – írja a Guardian.

Zhou Danying, a yiwui női érdekvédő szövetség alelnöke szerint, ezzel az adatbázissal információhoz segítik hozzá a házasulandó nőket, akiknek így lehetőségük lesz megfontolni, hogy hozzámenjenek-e egy olyan férfihoz, aki korábban bántalmazó kapcsolatot alakított ki. A projekt egyedülálló Kínában, és a kitalálói tisztában vannak azzal, hogy az ötlet adatvédelmi vagy akár személyiség jogi aggályokat is felvet, ezért úgy dolgozták ki a rendszert, hogy, aki használni akarja, annak a házasulási szándék bejelentéséről szóló dokumentummal igazolnia kell jogos igényét, és az illető csak arra a személyre kereshet rá a személyigazolvány számának megadásával, akivel jegyben jár.

A felhasználók csak évente kétszer léphetnek be a rendszerbe, és összesen kettő személy előéletét ellenőrizhetik le. Aki egyéb okokból próbál az adatbázisban böngészni, annak jogi következményei vannak.

A projekt életrehívását az sürgette meg, hogy a karantén idején a családon, párkapcsolaton belüli erőszakos esetek száma jelentősen megnőtt Kínában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!