Tetszett a cikk?

A Bécsi Rendőrség és az Állategészségügyi és Állatjóléti Hivatal kéthetes ellenőrzést tart a szabályos kutyatartás és az állatok védelme érdekében. Többek között a póráz és nyakörv viselése, illetve a chipek lesznek az ellenőrzések középpontjában. A gazdiknak a kutyajogsi meglétét is igazolni kell.

Nap mint nap mintegy 56 ezer kutya sétál a bécsi utcákon. Ez óhatatlan konfliktusokhoz vezethet a kuytatartók és a többi ember között, és szükségessé teszi bizonyos szabályok betartását. Az emberek és kutyák békés együttélésének és az állatok jólétének a biztosítását célozza az a kéthetes intenzív ellenőrzési program is, mely a Bécsi Rendőrség és a fővárosi Állategészségügyi és Állatjóléti Hivatal együttműködésében valósul meg. Az akciót évente megismétlik, az idei július 1-jén indult.

Az ellenőrzések során rendőrök járőröznek majd egész Bécsben, elsősorban a parkokban és zöldterületeken, ahol gyakran kerülnek összetűzésbe a kutyával és anélkül érkezők. A program célja elsősorban a balesetek megelőzése és a figyelem felhívása a tudatos állattartásra. Mindenekelőtt a szájkosár és a póráz viselését ellenőrzik a járőrök, de a meglévő chipeket és a befizetett kutyaadót is.

Bécsben ugyanis minden nyilvános helyen (pl. utcák, terek, házak közös részei, udvarok, éttermek) kötelező a szájkosár vagy a póráz viselete minden kutya számára, a harcikutyának minősített ebeknél pedig (több mint háromezer ilyen kutya él Bécsben) mind a kettő. Az ő esetükben a gazdinak 2010 óta kötelező egy "kutyajogsi" tanfolyam elvégzése is, illetve a balesetek elkerülése érdekében a tulajdonos véralkohol-szintjét is megnézik, pont úgy, mint egy közúti ellenőrzésnél.

2019 óta már a többi kutyásnak is kötelező részt venni egy négyórás tanfolyamon, amelynek elvégzésével képzett gazdivá válhatnak.

Természetesen a kutyapiszok felszedése is hozzá tartozik az etiketthez, ennek elmulasztása 50 eurós bírságot von maga után.

Nemcsak betartandó szabályok vannak Bécsben, rengeteg a kutyabarát hely is. 194 városi futtatóban és összesen 1,3 millió négyzetméteren elterülő kutyás zónákban kószálhatnak szabadon az állatok. Sok a kutyastrand is, a legnagyobb a maga 14 ezer négyzetméterével a Duna-szigeten található. A tudatos állattartás kiskorban való elsajátítását is támogatja a város, például óvodai, iskolai órák keretében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!