szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Charles Leclerc a maga módján akar küzdeni a rasszizmus ellen.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Charles Leclerc egyike annak a hat versenyzőnek, aki idén nem térdelt le a versenyek előtt. A térdelés mint antirasszista gesztus az amerikai Black Lives Matter tüntetések egyik fontos eleme, a Forma–1-ben a sportág egyetlen fekete versenyzője, Lewis Hamilton vetette fel először, hogy más sporteseményekhez hasonlóan itt is térdeléssel fejezhetnék ki az elkötelezettségüket az egyenlőség mellett és a rasszizmus ellen.

A szervezők a futamok előtt biztosítják az időt, hogy a versenyzők a rasszizmus ellen tiltakozzanak – úgy, ahogy ők szeretnének. Charles Leclerc minden ilyen alkalommal egy End Racism feliratú pólót viselt, viszont nem térdelt le, ahogy Lewis Hamilton és több más kollégája tette.

©

Leclerc a szezonnyitó Osztrák Nagydíjon világossá tette, hogy támogatja a rasszizmus elleni harcot, de úgy gondolja, hogy a tények és a tettek sokkal inkább számítanak a mindennapokban, mint az ilyen formális gesztusok, amelyek sok országban vitatottnak számítanak.

A hétvégén esedékes Silverstone-i futam előtt Leclerc a Twitteren fejtette ki ismét a véleményét az ügyben. Azt írta, szomorú, hogy sokan úgy manipulálják a szavait, hogy abból azt lehessen leszűrni az újságcikkekben, hogy ő rasszista. „Nem vagyok rasszista, és abszolút gyűlölöm a rasszizmust. A rasszizmus gusztustalan” – írta, felszólítva a nyilvánosságot, hogy ne akarják egybemosni ezeknek a „gusztustalan” embereknek a csoportjával.

A sajtótájékoztatón pedig ismét hangsúlyozta, elege van abból, hogy ítéletet mondanak róla, és hogy annyi támadás érte csak azért, mert nem térdelt le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Amerika most döbben rá, mit is jelentett Colin Kaepernick térdelése

Azok után, hogy egy fehér minneapolisi rendőr hosszú perceken át térdelt George Floyd nyakán, aki aztán bele is halt ebbe, Colin Kaepernick négy évvel ezelőtti tiltakozása nemcsak indokoltnak, hanem prófétainak is tűnik. A gesztus ma is ugyanolyan komplex, mint amikor az amerikaifutballista elkezdte a személyes harcát a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, de egyre többén kezdik megérteni, hogy mit is akart üzenni.

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint

Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump a NYT szerint

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Ütős telefon 8K-s szelfikamerával: teszten az Asus ZenFone 7 Pro

Ütős telefon 8K-s szelfikamerával: teszten az Asus ZenFone 7 Pro