szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Diktatórikusnak és művészellenesnek nevezte Kirstie Alley az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának azt a döntését, hogy új kritériumrendszerrel határoznák meg, milyen és mennyi sokszínűség kell a legjobb filmnek járó Oscar-jelöléshez.

Az amerikai filmakadémia a kedden bejelentett döntéssel az alulreprezentált csoportoknak akar teret adni a filmiparban a nőktől kezdve a különböző faji és etnikai csoportokhoz tartozókon át a fogyatékkal élő és az LMBTQ emberekig. A kritériumrendszer a legjobb film kategóriájának a jelöltjeire vonatkozik, és 2024-től lépne életbe.

A bejelentés egyelőre vegyes fogadtatásban részesült, Kirstie Alley viszont azok között volt, akik igencsak szenvedélyesen keltek ki a lépés ellen. A színésznő a Twitteren azt írta, hogy a filmakadémia döntése szégyen minden művészre nézve.

„El tudjátok képzelni, hogy Picassónak megmondjátok, mi legyen a kib…tt festményein? (…) Ti mind megőrültetek! Kontrolláljátok a művészeket, kontrolláljátok az egyéni gondolkodást… ez az ORWELL OSCAR” – írta egy azóta már törölt Twitter-bejegyzésben. A színésznő később rossznak nevezte az analógiát, és azt mondta, hogy félrevitte a mondanivalóját. Később már arról írt, hogy a kvótákat képtelenség lesz ellenőrizni, a sokszínűséget és a befogadást pedig olyan hitelesen és természetesen kell megtanítani, hogy az beépüljön a fiatalokba.

Alley 40 éve tagja a filmakadémiának, amely szerinte a filmeken keresztül kifejezett korlátok nélküli szabadságot ünnepli, éppen azért az új szabályokat diktatórikusnak és művészellenesnek gondolja. „Hollywood, olyan mértékben kilengsz baloldalra, hogy most már a saját seggedbe ütközöl” – próbálta érzékletesen elmondani a problémáját.

Kirstie Alleynek nem ez volt mostanában az egyetlen nagyhatású Twitter-bejegyzése. A színész nemrég Donald Trump elnöknek a koronavírus-járványra adott válaszát dicsérte, kiemelve, hogy a válságban képes volt úgy irányítani, ahogy arra az országnak szüksége volt. Néhány évvel ezelőtt pedig a Mattel játékgyár különböző bőrszínű és testalkatú Barbie babái miatt borult ki, és azt kívánta, bárcsak megint 1965 lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Berki Krisztián és Hajdú Péter volt cége is rajta van a NAV adóslistáján

Berki Krisztián és Hajdú Péter volt cége is rajta van a NAV adóslistáján

Az Emmi tagadja, hogy betelt volna a lélegeztető-kapacitás két fővárosi kórházban

Az Emmi tagadja, hogy betelt volna a lélegeztető-kapacitás két fővárosi kórházban

Mi igaz és mi hamis Trump öt nagy környezetvédelmi kijelentéséből?

Mi igaz és mi hamis Trump öt nagy környezetvédelmi kijelentéséből?