szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elsőre bonyolultnak tűnő kritériumrendszerrel határoznák meg, milyen sokszínűség kell a legjobb filmnek járó Oscar-jelöléshez.

Azokat a filmeket jelölhetik csak a legjobb filmért járó Oscar-díjra, amelyeknél a stáb tagjai és a szereplők között is képviseltetik magukat a kisebbségek – döntött az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag bőrszín alapján határoznak meg kvótát,

alulreprezentált kisebbségnek a nők, a valamilyen faji vagy etnikai csoporthoz tartozók, az LMBTQ-emberek, és a fogyatékkal élők számítanak.

A szabályrendszer szerint négy kritériumból kell kettőt teljesítenie a filmnek egy jelöléshez:

  • legalább egy főszereplő vagy fontos mellékszereplő alulrerezentált faji vagy etnikai csoportból érkezik, és a szereplők legalább 30 százaléka minimum két alulreprezentált kisebbségből származik, vagy a film témája egy kisebbség ügyével foglalkozik
  • a film készítői közül legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportból érkező ember dolgozik, a stáb legalább 30 százaléka, legalább hat más stábtag kisebbségi
  • a gyakornokoknál, tanulóknál ez az arány,
  • a marketinges, kommunikációs stábnál ez az arány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Elhalaszthatják a jövő évi Oscar-gálát is

Eddig leginkább híres emberek meggyilkolása miatt döntött úgy az amerikai filmakadémia, hogy kegyeleti okokból nem tartja meg a díjátadó ünnepséget az eredetileg kitűzött időpontban, járvány eddig sosem tett keresztbe az Oscar-ceremóniának.

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában