szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Fontos most felszólalnunk, hiszen az egyetemi autonómia védelme olyan erkölcsi feladat, mely keresztény-keresztyén és világi értékeket magunkénak vallókként is közös ügyünk."

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Károli Gáspár Református Egyetem egykori és jelenlegi polgárai szolidaritási nyilatkozatot adtak ki – ezzel fejezik ki támogatásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem iránt. Mint írják: "aki egy ilyen konfliktusban nem foglal állást, az az erőszaktevők mellett teszi le a garast."

Kijelentik, hogy mind a világi, mind a keresztény értékek alapján elutasítják az SZFE-vel történteket, és hogy a "jelenleg zajló folyamatok nem segítik a keresztény értékrend vagy az egyház ún. kiengesztelődését a modern szabadságigénnyel". "Tekintélyuralom és erőből átvitt átalakítás helyett valódi párbeszédre volna szükség az érintettekkel" – fogalmaznak.

Hozzáteszik azt is, hogy az egyetemi autonómia védelme a keresztények-keresztyének erkölcsi feladata is.

"A keresztény értékek szerint pedig azt mondhatjuk, hogy “szabadnak és önrendelkezőnek teremtette Isten az embert”. Az SZFE-vel történtek sértik a szubszidiaritás elvét, mely szerint a kisebb társadalmi egységnek – mint az egyetem – annyi illetékesség jusson, amennyi lehetséges, a nagyobbnak pedig – az államnak –, amennyi szükséges."

A nyilatkozatot aláírók sora folyamatosan bővül, de egyelőre csak hallgatók és öregdiákok adták a nevüket a dokumentumhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl sok a fertőzött, korlátozzák a vírusteszteket Nagy-Britanniában

Túl sok a fertőzött, korlátozzák a vírusteszteket Nagy-Britanniában

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt

Megsérült gázvezeték okozhatta váli hőlégballon-tragédiát

Megsérült gázvezeték okozhatta váli hőlégballon-tragédiát