szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egy közepes méretű falu teljes lakosságának a számával egyezik meg azoknak a száma, akik tavaly otthoni baleset következtében meghaltak.

1683 nő és férfi vesztette életét 2019-ben a saját lakásában vagy egyéb ingatlanán elszenvedett szerencsétlenség következtében. Ez háromszor annyi embert jelent, mint amennyien az utakon haltak meg tavaly – idézi a statisztikákat a HVG.

Ezek az otthoni tragikus balesetek legnagyobb számban az időseket, a 70 év feletti embereket érintik: a legtöbbször az alsó végtagok törnek el, a sérülésekből pedig aztán nem tudnak felépülni.

De tipikus hazai balesetnek számít még a koponya- és a nyaksérülés, az elhalálozások mintegy ötöde ilyen töréseknek a következménye.

Az otthoni végzetes szerencsétlenségeknek durván a kétharmada kötődik eséshez, elcsúszáshoz, megbotláshoz, zuhanáshoz, és az otthoni tragédiáknak nagyjából az egytizede vezethető vissza nyelőcsőbe került idegen testre vagy félre nyelt ételre. Ezenfelül előfordulhat még mérgezés vagy áramütés is, de a jó hír az, hogy most kevesebb otthoni baleset végződik halállal, mint 25 évvel ezelőtt. Akkoriban még négyezren haltak meg otthoni tragédiák következtében.

A statisztikákról részletesebben a HVG e heti lapszámában, illetve a hvg360-on olvashat.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Megjelent az új Messenger

Ez történt: Megjelent az új Messenger

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló