szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság 87 éves korában elhunyt tagjának a védjegyével, egy stilizált gallérral tisztelegnek előtte.

„Olyan grafikus metaforát kerestem, amely megtestesíti Ginsburg életét és örökségét” – mondta a New Yorker című magazin következő számának a címlapját tervező művész, Bob Staake. Így esett a választása Ruth Bader Ginsburg védjegyévé vált csipkegallérra.

A fekete-fehér kép úgy idézi meg Ginsburg alakját, hogy azonnal felismerhető, de egyúttal a hiányát is megmutatja.

An early look at next week’s cover, “Icons," by Bob Staake: https://nyer.cm/vEncN7e

Posted by The New Yorker on Wednesday, 23 September 2020

Ruth Bader Ginsburg az amerikai Legfelsőbb Bíróság történelmének második női tagja volt, csaknem három évtizedet dolgozott a testületben, karrierje során az elnyomás minden más formája ellen fellépett a jog eszközeivel, és rengeteget dolgozott a nemi diszkrimináció felszámolásán.

Az addig csak férfi bírókkal működő testületben Ginsburg Sandra Day O’Connorral, a Legfelső Bíróság első női tagjával találta ki, hogy egy gallérral nőiesítsék a férfiaknak kitalált talárt. A nyakdíszekből aztán tekintélyes kollekciója lett, a híres csipkegallérja, amelyeket az ellenvéleményei prezentálására vett fel mindig, számos mémet inspirált. A halála után szintén egy gallér tűnt fel a New York-i Wall Street dühös bikájával bátran szembenéző kislány, a Fearless Girl szobrán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Mitől volt óriás Ruth Bader Ginsburg?

Hihetetlenül okos volt, elképesztő, már-már emberfeletti munkabírással. Ráadásul Ruth Bader Ginsburg nemcsak a jogtudomány óriása volt, hanem a mémeké is, amelyek megkérdőjelezhetetlen liberális akcióhőssé tették ezt a nyilvánosság előtt visszafogott, csendes nőt. Az amerikai legfelsőbb bíróság 87 éves korában elhunyt tagja hatalmas űrt hagy maga után.

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben