szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

India-szerte tüntetések törtek ki, miután két nap alatt két csoportos nemi erőszak is történt ugyanabban az észak-indiai államban. Mindkét, az érinthetetlenek kasztjába tartozó áldozat meghalt.

Ismét csoportos nemi erőszak áldozatává vált egy nő az észak-indiai Uttar Prades államban, az áldozat belehalt a sérüléseibe - jelentette az MTI helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva. Több párt tüntetést jelentett be, a rendőrség pedig őrizetbe vette az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt egyik vezetőjét, Rahul Gandhit, aki az áldozat családját akarta felkeresni.

A 22 éves nőt két férfi rabolta el, akik kábítószert adtak neki, megverték, megerőszakolták, majd riksán hazaküldték. A legalacsonyabb (érinthetetlen, avagy pária) hindu kasztnak számító dalit közösségből származó áldozat belehalt a sérüléseibe.

©

Dév Randzsán Verma rendőrfőnök újságíróknak azt mondta, a férfiakat letartóztatták, és vádat emeltek ellenük nemi erőszak és gyilkosság gyanújával.

Két nap alatt két dalit áldozat

A héten több indiai államban tüntetések robbantak ki azt követően, hogy - szintén Uttar Prades államban - kedden belehalt a sérüléseibe egy másik dalit lány, akin négy férfi követett el erőszakot. Jogi Aditjanat, Uttar Prades államminisztere különleges nyomozócsoportot állított fel az ügy kivizsgálására és bejelentette, hogy az esetet gyorsított eljárásban tárgyalja a bíróság.

Az eset nyomán Újdelhiben kirobbant tüntetéseken a rendőrség több nőjogi aktivistát őrizetbe vett, akik egyebek közt Narendra Modi indiai miniszterelnök és Aditjanat ellen skandáltak jelszavakat.

A The Hindu című indiai lap rendőrségi forrásokra hivatkozva csütörtökön azt közölte, Uttar Pradesben őrizetbe vették az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt egyik vezetőjét, Rahul Gandhit (Radzsiv és Sonia Gandhi fiát), aki az áldozat családját akarta meglátogatni. Gandhit elkísérte húga, a politikai életben szintén aktív Prijanka is. A beszámoló szerint a testvérek gyalog vonultak a család otthona felé, ám az őket követő tömeggel együtt zsákutcába jutottak, a rendőrség pedig erőszakosan lépett fel az összetorlódott emberekkel szemben.

A héten több száz fős tüntetést tartott a dalitok pártja is, amelynek vezetője, Csandrasekar Azad felszólította a dalitokat, vonuljanak utcára országszerte. A kezdeményezéshez csütörtökön több más politikai párt is csatlakozott.

Egy év alatt 32 ezer nemi erőszak

Az indiai kormány adatai szerint 2019-ben 32 033 nőt erőszakoltak meg az országban, aktivisták pedig felhívták a figyelmet arra, hogy ez csupán a bejelentett eseteket jelenti, a valódi szám vélhetően sokkal magasabb. Indiában évente több ezer dalit válik jogsértések és erőszak áldozatává. Az 1,3 milliárdos országban mintegy 200 millió dalit él, akik közt kiemelten veszélyeztetettek a nők.

Az országban 2012 óta számos, a nemi erőszakra vonatkozó szigorító jogszabályt fogadtak el, például 20 év börtönre emelték az elkövetőkre kiszabható büntetést azt követően, hogy egy egyetemista lányt többen brutálisan megerőszakoltak egy buszon Újdelhiben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztes Imre hvg360

Az indiai baloldalt partvonalra szorította a hindu nacionalizmus

Az Indiát évtizedeken át irányító, balközép Kongresszus Pártot hosszú idő után először vezetheti olyan valaki, aki nem a Gandhi család tagja. A példa nélküli lázadás jelzi az indiai liberális baloldal súlyos válságát is.

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

Azonnali szigorításokat követel a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara

Azonnali szigorításokat követel a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara

Eltűnt két kiskorú gyerek Budapesten

Eltűnt két kiskorú gyerek Budapesten