szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végrehajtották Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponyahelyreállító műtétet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai Bangladesben.

Néhány nappal korábban az orvoscsapat vezetője, Csókay András egy videóban kérte arra az embereket, hogy imádkozzanak értük, mert a járvány közepén kell kirepülniük Bangladesbe, hogy a korábban a fejüknél összenőtt ikerpár egyikén koponyaműtétet hajtsanak végre.

Az újrainduló első repülőgépjáratok egyikével a magyar orvosok végül ki tudtak menni, a műtét pedig október 27-én végül sikeresen megtörtént. Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szakemberei a helyi kollégáikkal közösen Bangladesben. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Magyar részről Csókay András idegsebész, Pataki Gergely plasztikai sebész és Csapody Marcell az aneszteziológus csapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

©

Mint írják a közleményükben: az ikrek rehabilitációja folytatódik és még évekig eltarthat. Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus mérte fel a család és a gyerekek állapotát. A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik.

A másik lány, a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a vártnál jobb. Rukaya egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni ugyanakkor nem tud. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető – fogalmaznak az orvosok.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szüksége, melyet Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni az alapítvány. Kintlétünk során a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyerekeken is terveznek műtéteket végezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé