szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyhangúlag elfogadta a menstruációs szegénység elleni törvényt a skót parlament.

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez - írja a Guardian.
A február végén beterjesztett törvényt kedden egyhangúlag megszavazta a parlament: e szerint a helyi közigazgatásnak biztosítania kell, hogy mindenki, akinek szüksége van rá, ingyenesen hozzáférjen a tamponokhoz és a tisztasági betétekhez.

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez – írja a The Guardian.

A február végén beterjesztett törvényt kedden egyhangúlag megszavazta a parlament: e szerint az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell, hogy mindenki, akinek szüksége van rá, ingyenesen hozzáférjen a tamponokhoz és a tisztasági betétekhez.

A törvényjavaslatot a Skót Munkáspárt képviselője, Monica Lennon nyújtotta be négy évvel ezelőtt, azóta harcol a menstruációs szegénység megszüntetéséért.

Lennon a The Guardiannak most úgy nyilatkozott, hogy a döntés hatalmas változást jelent majd minden nő, lány, és mindenki életében, aki menstruál.

Tavaly szeptember óta egyébként az angliai középiskolák és felsőoktatási intézmények diákjai is ingyen juthatnak hozzá az intimhigiéniás termékekhez, egy 2017-es felmérés ugyanis arról számolt be, hogy 137 700 kamaszlány hiányzott már az iskolából azért, mert nem volt pénze betétre.

Magyarországon több ezer nőnek lenne szüksége segítségre, a Magyar Vöröskereszt tavaly ősszel országszerte 4350 általános iskolás lánynak juttatott el ingyen higiéniai termékeket. Ennek ellenére még az initimhigiéniás termékek áfacsökkentéséről szóló javaslatok sem jutottak túl a parlamenti bizottságokon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói