szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fizetetlen munka sokkal több lett, a lehetőség a kitörésre kevesebb.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány huszonöt évnyi fejlődést tehet tönkre a nők jogai terén – figyelmeztet az ENSZ kutatások alapján, amelyeket a BBC ismertet.

A veszélyek között felsorolják a nők állásának és oktatási lehetőségeinek elvesztését, valamint a fizikai és mentális egészségromlást.

A legfontosabb fejlemény azonban az, hogy a lezárások miatt jelentősen megemelkedett a fizetetlen munka aránya – ami a házimunkát jelenti. A jelentésben felmérték, hogy az egyes országokban mennyivel többet dolgoznak a nők a háztartásban, mint a férfiak, és hogy ez miképpen változott a Covid-járvány idején. A szorzó mindenhol nőtt:

Franciaországban például 1,7-szer több házimunkát végeznek a nők, Olaszországban 2,4-szer, de Japánban csaknem ötszörös a változás.

Ennél is veszélyesebb, hogy sok nő nem is tud újra elhelyezkedni, miután megszűnt a munkája. Csak az Egyesült Államokban 865 ezer nő veszítette el állását, míg a férfiak közül csak 200 ezer. Ebben szerepet játszik, hogy például el kell látni a gyerekeket, ahol nincs tanítás, vagy éppen beteg hozzátartozót kell ápolniuk.

Az ENSZ kutatása szerint a járvány rávilágít, hogy a nők fizetetlen munkája valójában a szociális háló szövetéhez tartozik, viszont erősen leszűkíti az ő lehetőségüket az önálló megélhetésre és tanulásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Csak nyolc állami egyetem marad?

Csak nyolc állami egyetem marad?

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó