szerző:
V.É.
Tetszett a cikk?

A tárca nélküli miniszter legalább fél évszázadot ment vissza a múltba.

Ne mondjunk le a privilégiumainkról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben

– bátorítja nőtársait Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a rövid idő alatt igen népszerűvé vált videójában. A mondat kissé homályos, mert nem feltétlenül lehet rájönni a szövegkörnyezetből arra, hogy Novák Katalin mit is ért privilégiumok alatt. A kevesebb fizetést? A láthatatlan munkát? A szülést? A mindig mindenkiről való gondoskodást?

A miniszter sajnos nem lábjegyzetelte a videót, ezért megtesszük helyette. A „ne mondjunk le a privilégiumokról” a hetvenes évek Amerikájában volt a jelszava annak a Phyllis Schlafly nevéhez köthető mozgalomnak, amely az Equal Rights Amendment (ERA), azaz a férfiaknak és nőknek egyenlő jogokat biztosító alkotmánymódosítás ratifikációját igyekezett minden erővel megakadályozni. A transzparenseiken a STOP ERA felirat virított, ahol a STOP a Stop Taking Our Privileges rövidítése volt. Ez annyit jelent, hogy ne vegyék el a privilégiumainkat.

Phyllis Schlafly ugyanis meg volt győződve arról, hogy a nőknek privilegizált helyzetük van a társadalomban, erre legtöbbször azt a példát hozta fel, hogy nem sorozzák be őket katonának, de szintén üdvözölte, hogy a jóléti programok eleve abból indultak ki, hogy a nők a férjeiktől függnek, és azzal kergette pánikba a követőit, hogy ha elfogadják az egyenlő jogokat biztosító alkotmánymódosítást, akkor a nők válás esetén elveszítik majd a nekik járó feleség- és gyerektartást. Nem is szólva arról, hogy az ERA megszüntetné a mosdók férfi és női leosztását is!

Phyllis Schlafly egyébként miközben az otthonaikban tartotta volna a háziasszonyokat, maga alig bírt az ambícióival. A hatgyerekes egykori szépségkirálynő az amerikai–szovjet fegyverkezési verseny szakértője volt, többször is indult kongresszusi képviselői mandátumért, míg végül egy országos mozgalom vezetője és arca lett.

Schlafly és az amerikai feministák összecsapásáról készült sorozat, a Mrs America egyébként az HBO GO-n látható.

Mi meg még azt hittük, hogy a „rosszul értelmezett emancipációs küzdelem” szóösszetételt már legalább fél évszázaddal meghaladta a történelem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!