szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teszt önkéntes, az eredményt pedig az intézményvezetők is látják.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Január 18-ától kezdve hetente tesztelik koronavírus-fertőzésre a bécsi óvodák és iskolák dolgozóit – áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

Mint írják, ez a szakma elképzelhetetlen egy-egy ölelés vagy kézfogás nélkül, de a tesztelés segíthet abban, hogy az óvodák dolgozói, a szülők és a gyerekek mégis nagyobb biztonságban érezzék magukat.

A részvétel önkéntes alapú, a tesztet a hét egy adott napján kell elvégezniük: a mintavételhez csupán gargalizálniuk kell, a mintát futárszolgálat szállítja a laborba. Az eredményt az intézmény vezetése is látja, így egy esetleges fertőzés esetén rögtön megtehetik a szükséges intézkedéseket, a PCR-tesztkészletet Bécs városa bocsátja az intézmények rendelkezésére.

Bécsben hétfőn 356 városi fenntartású óvoda összesen 7356 dolgozójának a tesztelése kezdődhetett meg, amit január 25-től az 1300 magánóvodára is kiterjesztenek. Ezzel párhuzamosan a 476 városi fenntartású iskolában és a 40 gyógypedagógiai intézményben is megkezdődik a dolgozók heti tesztelése koronavírusra.

Január 25-től az osztrák fővárosban működő összes magán- és állami fenntartású iskola is bekapcsolódik a programba, így 612 intézmény 28 800 pedagógusát és 2700 dolgozóját tesztelik hétnaponta. Jelenleg a bécsi ovisok mintegy 50 százaléka jár rendszeresen óvodába, a kisiskolásoknak pedig a 30 százaléka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ötmillió gyorstesztet kapnak az iskolák Ausztriában

Ötmillió koronavírus-gyorstesztet bocsátanak az iskolák rendelkezésére január 18-tól Ausztriában annak érdekében, hogy megfékezzék a kórokozó terjedését, miután a távoktatás után a tanulók ismét visszatérnek a tantermekbe – jelentette be szombaton Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter.

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott