szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Forintba átszámítva több milliót fizethet egy kínai férfi a volt feleségének öt év házimunkáiért.

Nem mindennapi ítéletet hozott egy kínai bíróság egy válóperben: a férfi 50 ezer jüant, azaz nagyjából 2,2 millió forintot fizethet a volt feleségének öt év házimunkáért.

A pár 2015 óta volt házas, a férj tavaly döntött úgy, hogy válni akar. A bíróság úgy ítélt: ugyan az egyértelmű, hogy a közös tulajdont szét kell osztani a két fél között, a házimunkáért is kompenzálni kell azt, aki elvégezte. A nemrég hatályba lépett új szabály szerint ugyanis, ha valaki több munkát végzett a házastársánál a gyereknevelésben, az idős rokonok ápolásában vagy épp fizetés nélkül segítette a másikat a munkájában, akkor kérhet érte a válásnál kompenzációt.

A BBC, amely a hírről beszámolt, arra is emlékeztet: annyira nem is túl magas az 50 ezer jüanos összeg, ennyi pénzért nem lehet egy évre bébiszittert fogadni.

Az OECD úgy számol, hogy Kínában a nők átlagosan két és félszer annyi időt töltenek naponta fizetés nélküli házimunkával, mint a férfiak. Az Oxfam szerint pedig 2020-ban 10 900 milliárd dollár, azaz a magyar GDP közel hetvenszerese volt annak a házimunkának az értéke, amelyet a nők végeznek el, és amely nem jelenik meg semmilyen gazdasági mutatóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván hvg360

Kiszámolták, mekkora árat fizetünk azért, amit Novák Katalin is hirdet

Hiába létezik az egyenlő munkáért egyenlő bért elve, a világ szinte bármelyik országában gazdaságpolitikai alapvetés, hogy a nők anyagi és munkaerőpiaci helyzete rosszabb, a házimunkát pedig, amelyért fizetés nem jár, a nők végzik el – de mit jelent ez számszerűsítve? A témának különös aktualitást ad Novák Katalin államtitkár nagy vihart kiváltó kijelentése, mely szerint ne zavarja a nőket, hogy kevesebbet keresnek, mint a férfiak, amúgy pedig otthon is van teendőjük.

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet